Itt vagy: » Hírek » Háromszéken hosszú távon gondolkodunk, míg Bukarest egyik-napról a másikra dönt

Háromszéken hosszú távon gondolkodunk, míg Bukarest egyik-napról a másikra dönt

2018. szeptember 12., szerda

Költségvetéskiigazításról, sportalapról és az egykori málnásfürdői hotel felújítását célzó pályázat elkészítéséről döntött szerdai rendkívüli tanácsülésen Kovászna Megye Tanácsa.

Költségvetéskiigazításról, sportalapról és az egykori málnásfürdői hotel felújítását célzó pályázat elkészítéséről döntött szerdai rendkívüli tanácsülésen Kovászna Megye Tanácsa.

Sok helyen nem adtak, hanem elvettek a költségvetéskiigazításnál, nem sikerült rájönni milyen logika mentén jártak el, az viszont látszik, hogy főleg onnan vették el a pénzt, ahol az önkormányzatok jó gazdaként a beruházásokra tartalékoltak összegeket” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a rendkívüli tanácsülés felvezetésekor, hozzátéve, idén másodszor babrált ki a kormány a helyi és megyei önkormányzatokkal. „Ez jövőkép kérdése is, mi hosszú távon gondolkodunk, szemben Bukaresttel, amely egyik napról a másikra hoz döntéseket a mi kárunkra” – jegyezte meg a tanácselnök.

A költségvetéskiigazítás nyomán Kökös, Gelence, Lemhény, Ozsdola, Uzon, Kézdiszentkereszt, Torja, Vargyas, Zágon, Zabola, Dálnok és Mikóújfalu önkormányzatától vettek vissza 6 000 és 167 000 lej közötti összegeket. Kovászna megye 2,592 millió lejt kapott célirányosan, ebből 73 ezer lejt három iskola speciális osztályának fenntartására kell fordítani, a fennmaradó 2,519 millió lejből a tej-kifli program idei költségeit fedezik. 

Másfél millió lejt szavazott meg a megyei tanács a 2018/2019-es versenyévre a Sepsi-Sic Sportklubnak. Támogatják a női kosárlabdacsapat részvételét a Román Kosárlabdaszövetség és a Nemzetközi Kosárlabdaszövetség hivatalos versenyein, de az utánpótlás csapatok részvételét is a gyerek- és junior bajnokságok korcsoport szerinti versenyein. Ebből az összegből az asztalitenisz szakosztály részvételét is finanszírozzák a Román Asztalitenisz Szövetség hivatalos versenyein való részvételt. A most jóváhagyott összegből 2018-ban 686 000 lejt, 2019-ben 890 575 lejt használhatnak fel.

Újabb pályázási lehetőség nyílt az Országos Településfejlesztési Programnál (PNDL2). Kovászna Megye Tanácsa és Málnás község az egykori málnásfürdői szálloda felújítására nyújtana be pályázatot. Az elképzelés szerint olyan oktatási helyszínt hoznának létre, ahol a Művészeti és Népiskola biztosította felnőttképzés ernyője alatt gyógyturizmus területén tevékenykedő szakemberek felkészítéséhez szükséges gyakorlati órákat meg lehet tartani. A pályázás érdekében a megyei önkormányzat és a málnási helyi tanács közötti társulási szerződését módosították, erről is döntöttek a megyei tanácsosok.

A rendkívüli tanácsülés negyedik napirendi pontja egy 2,8 kilométeres gelencei útszakasz átvételét hagyta jóvá, amely a helyi önkormányzat tulajdonában volt és beékelődött a DJ 121F megyei útba, az útszakasz optimális téli és nyári karbantartása miatt volt szükséges, hogy megyei úttá nyilvánítsák.

 

Hírek