Sunteți aici: » Știri » Noi pași parcurși în proiectele de dezvoltare a turismului și de eficientizare energetică cu fonduri PNRR

Noi pași parcurși în proiectele de dezvoltare a turismului și de eficientizare energetică cu fonduri PNRR

Vineri, 9 septembrie 2022

În ședința de vineri, 09 septembrie, Consiliul Județean Covasna a decis, printre altele, continuarea următoarelor etape ce trebuie parcurse către finalizarea a două proiecte finanțate din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență (PNRR). Este vorba despre proiectul de „Reabilitare a Castelului Mikó”, prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc, și despre un proiect pentru creșterea eficienței energetice în trei clădiri ale Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf" Sf. Gheorghe.

Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, este un monument istoric cu o importanță deosebită în moștenirea culturală a județului Covasna, care necesită intervenții de conservare, urmate de restaurare și punere în valoare atât ca monument istoric, cât și din punct de vedere turistic.

În acest scop, recent a fost depus proiectul „Reabilitarea Castelului Mikó” la apelul de proiecte „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Modernizarea /reabilitarea siturilor turistice”, finanțat din fondurile europene aferente Planului național de redresare și reziliență (PNRR), prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc. Pentru continuarea pașilor către punctul final, este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Județul Covasna și Comuna Bodoc.

Proiectul nostru pentru renovarea Castelului Mikó a avansat și a trecut la o nouă etapă. După cum știți, am depus o cerere de finanțare din fondurile europene  în cadrul Planului național de redresare și reziliență (PNRR). Guvernul intenționează să creeze o serie de trasee turistice culturale, care includ și conacele transilvănene. Castelul Mikó va fi una dintre destinațiile turistice incluse în aceste trasee. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a solicitat câteva clarificări minore, dar în același timp, a cerut și un acord de parteneriat cu comuna Bodoc, care tocmai a fost aprobat. Următorul pas este semnarea contractului de finanțare”, a declarat vicepreședintele Henning László, subliniind că se află cu un pas mai aproape de finalizarea proiectului de integrare a castelului în circuitul turistic național.

Prin acest proiect, se are în vedere reabilitarea clădirii castelului, cu o suprafață de cca. 600 mp și o piscină din incintă. Proiectul a fost conceput în așa fel, încât lucrările și soluțiile de reabilitare ale Castelului Mikó să fie realizate la un nivel calitativ superior, cu restaurare integrală, care are numeroase elemente speciale (restaurare integrală a picturii pereților a cinci săli, restaurare lemn – lambriuri, sobe, fațade etc.). Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare este de 18,3 milioane de lei, din care aproximativ 7 milioane de lei vor proveni din PNRR.

 Al doilea punct de pe ordinea de zi a ședinței de vineri a fost aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiție „Reabilitarea energetică a unor clădiri aparținând Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, Sfântu Gheorghe. Este vorba despre un proiect PNRR ajuns în etapa de evaluare.

Sunt puține linii deschise în cadrul Planului național de redresare și reziliență (PNRR) la care Consiliul Județean poate aplica, motiv pentru care profităm de toate oportunitățile. Creșterea eficienței energetice a clădirilor vechi a devenit din ce în ce mai urgentă. Am depus și noi o cerere în acest sens, întrucât dorim să izolăm trei clădiri ale Spitalului Județean, precum și să montăm panouri fotovoltaice. Proiectul în valoare de 20 de milioane de lei, 4 milioane de euro, este în curs de evaluare”, a informat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

În cadrul ședinței Consiliului, au fost aprobate etapele de realizare a proiectului. În urma acestei investiții, va fi îmbunătățită semnificativ eficiența energetică a clădirilor Corp C a clădirii principale, Clădirea Secției Boli Infecțioase și Blocul alimentar din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, prin lucrări de izolare a respectivelor clădiri și prin montarea de panouri fotovoltaice.

Noutăți