Itt vagy: » Hírek » Turizmusfejlesztés és energiahatékonyság - Megyei pályázatok a helyreállítási alapból

Turizmusfejlesztés és energiahatékonyság - Megyei pályázatok a helyreállítási alapból

2022. szeptember 9., péntek

Kovászna Megye Tanácsa pénteki ülésén, többek között, két olyan európai uniós pályázatról döntött, amelyeket az országos helyreállítási alapból (PNRR) finanszíroznának. Az oltszemi Mikó-kastély felújítását célzó pályázathoz szükség van Bodok község és Kovászna megye társulására, ugyanakkor elbírálás alatt van az a projekt, amelyből a megyei kórház három épületének energetikai hatékonyságát növelnék.

Új fejlemények vannak a Mikó-kastély felújítását célzó pályázatunk kapcsán. Mint ismeretes, az Európai Unió helyreállítási alapjából igényeltünk finanszírozást. A kormány turisztikai-kulturális útvonalak létrehozását tervezi, köztük van az erdélyi kúriák útja is – ennek lesz egyik állomása a Mikó-kastély. A szaktárca pár apró kiigazítást igényelt, ugyanakkor kérte, hogy kössünk Bodok községgel egy partnerséget, erre vonatkozik a most elfogadott tanácshatározat. Következő mozzanat a finanszírozási szerződés aláírása” – tájékoztatott Henning László alelnök, kiemelve, hogy még egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy be tudják kapcsolni a turisztikai-kulturális körforgásba az empire-stílusú kastélyt.

ÎAz A-kategóriás műemléket Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben Bodok önkormányzatával közösen vásárolta meg. A pályázat összértéke 18,3 millió lej, amelyből a remélt uniós támogatás hozzávetőleg 7 millió lej. A projekt tartalmazza a 600 négyzetméteres épület és a mellette lévő medence felújítását. A munkálatokat követően az épületben a Székely Nemzeti Múzeum külső kirendeltségeként hozzák létre a székelyföldi lovas kiállítást.

Kevés olyan pályázati kiírás van az országos helyreállítási terv keretében, amelyre a megyei tanács jelentkezni tud, éppen ezért minden lehetőséget megragadunk. Egyre sürgetőbbé vált a régi épületek energetikai hatékonyságának növelése – erre is pályáztunk, szeretnénk a megyei kórház három épületét hőszigetelni, foto-voltaikus panelekkel felszerelni, a 20 millió lej értékű projekt elbírálás alatt van” – részletezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A tanácsülésen a beruházás tervezési feladatait hagyták jóvá. A beruházást követően a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a főépület C szárnyának, a fertőző és a konyha épületeinek energiahatékonysága jelentősen fog emelkedni.

 

Hírek