Sunteți aici: » Știri » Noi rectificări bugetare în ședința de joi a Consiliului Județean Covasna

Noi rectificări bugetare în ședința de joi a Consiliului Județean Covasna

Luni, 2 mai 2022

Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 28 aprilie 2022, într-o ședință ordinară, cu prezență fizică, care a avut loc la sediul instituției, în sala mare de ședințe. Cel mai important punct al ședinței l-a reprezentat rectificarea bugetară, însă pe ordinea de zi s-au aflat și alte subiecte precum o serie de aspecte organizatorice și detalii privind dezvoltările cu finanțare europeană și națională.

 

Consilierii județeni reuniți în ședința de joi, 28 aprilie, au aprobat majorarea bugetului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” cu suma de 7,06 milioane de lei, bani prevăzuți în bugetul central.

Consiliul Județean Covasna a aprobat astăzi o suplimentare a bugetului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Kristóf Fogolyán” cu 7,06 milioane de lei, din care 3,065 milioane de lei sunt alocate pentru achiziționarea de aparatură și echipamente medicale iar restul de 4 milioane de lei vor fi folosiți pentru renovarea și extinderea clădirii secției de medicină internă. Suma acordată astăzi va acoperi costul lucrărilor planificate până la sfârșitul verii, urmând ca, în septembrie să aibă loc o nouă rectificare bugetară. Clădirea, care adăpostește secțiile de medicină internă, nefrologie, oftalmologie și neurologie, va fi nu numai modernizată, ci și extinsă cu o aripă nouă. Cele 126 de paturi actuale vor fi înlocuite cu 161 de paturi în secții”, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna”.

Având în vedere faptul că, pentru a fi eficientă, instituția Consiliului Județean Covasna trebuie să aibă o viziune strategică conturată pe termen lung, cu obiective clare și priorități de dezvoltare reale, iar pentru a fi modernă, trebuie să fie mai întâi de toate „digitală”, Consiliul Județean Covasna a depus, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, proiectul „eCovasna”, prin care se dorește atingerea concretă a două obiective: eficiență și digitalizare. Contractul de finanțare pentru proiectul „eCovasna”, a fost semnat în cursul lunii aprilie, proiectul urmând a se implementa pe parcursul a 16 luni, în intervalul aprilie 2022 - august 2023.

Consiliul Județean Covasna are un nou proiect cu finanțare europeană, Proiectul eCovasna, care are ca scop principal digitalizarea procedurilor și fluxurilor de lucru din cadrul Consiliului Județean Covasna, dar și rambursarea sumelor deja plătite de instituție pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021-2030. Bugetul pentru acest proiect este de aproximativ 3,5 milioane de lei, din care 98% provine din fonduri nerambursabile. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea de software și calculatoare, în vederea gestionării electronice a circulației curente a dosarelor și înlocuirii semnăturilor manuale cu cele digitale în cadrul instituției”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În cadrul aceleiași ședințe, s-a aprobat darea în folosință gratuită Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihai Viteazul” al județului Covasna a unui autoturism Dacia Duster. Valoarea mașinii, achiziționate în 2021 cu sprijinul programului de stimulare a înnoirii Parcului auto, este de 87 de mii de lei. ”Având în vedere faptul că ISU Covasna are o misiune extrem de importantă pentru comunitate, Consiliul Județean Covasna a sprijinit constant această instituție. Cel mai recent, am finanțat achiziția unei drone echipate cu un sistem de detecție în infraroșu și sisteme vizuale care poate fi utilizată pentru intervenții rapide în condiții de pericol sporit, crescând șansele de supraviețuire ale eventualelor victime”, a explicat Tamás Sándor.

 

Totodată, în ședința de joi, Consiliul Județean Covasna a aprobat încheierea unui acord de parteneriat între Fundația Culturală „Vigadó” din Târgu Secuiesc și Județul Covasna pentru desfășurarea unor programe culturale și pentru cheltuieli de funcționare. Contribuția solicitată de la Județul Covasna este de 200.000 lei și va fi asigurată din bugetul local.

Consilierii județeni au aprobat, de asemenea, proiectul de hotărâre privind investițiile necesare pentru construirea centrului de recuperare pentru copilul cu handicap din orașul Întorsura Buzăului. Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Covasna și este realizat cu sprijinul Fundației SERA Romania, dar și cu sprijinul Primăriei Întorsura Buzăului, care a pus la dispoziție un teren de cca. 1000mp, în vederea realizării centrului

Noutăți