Itt vagy: » Hírek » Hétmillió lejjel növeltük a kórház költségvetését

Hétmillió lejjel növeltük a kórház költségvetését

2022. május 2., hétfő

Költségvetésmódosítást hajtott végre Kovászna Megye Tanácsa a csütörtöki tanácsülésen, amelyen szervezési kérdésekről, uniós és országos forrásokból támogatott fejlesztések részleteiről is döntöttek.

A megyei önkormányzathoz tartozó Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését 7,06 millió lejjel növeljük, célirányos támogatás érkezett a kormánytól: 3,065 millió lejből orvosi műszereket és felszereléseket vásárolhatnak, a fennmaradó négymillió lejt a belgyógyászat épületének felújítására, bővítésére fordíthatják.  Ez utóbbi összeg fedezi a nyár végéig tervezett munkálatok költségeit, szeptemberben újabb költségvetéskiigazításra számítunk. A belgyógyászatnak, nefrológiának, szemészetnek és ideggyógyászatnak helyet adó épületet nemcsak korszerűsítik, hanem bővítik is egy új szárnnyal. A jelenlegi 126 ágy helyett 161 ágy lesz az osztályokon” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Partnerséget kötött Kovászna Megye Tanácsa a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házzal annak érdekében, hogy 200 ezer lejjel támogassák a 2022-re tervezett előadásokat, a jelenlegi évadot záró, a következő évadot nyitó produkciókat, illetve a szilveszteri előadás létrejöttét.

Átszerveztük az AgroSic vidékfejlesztési egyesület tevékenységét. Terveink között szerepelnek gazdaképzések, kistermelők támogatása, agroturizmus megerősítése, helyi termékek népszerűsítése. Az idei évben az AgroSic partnereivel közösen szervezzük a nemzetközi fogathajtó versenyt, ménszemlét és szarvasmarhakiállításokat, idén ismét lesz kürtőskalácsfesztivál és pálinkamustra, új rendezvényünk a zene- és természetkedvelőket megszólító Muzsikál az erdő program. Erre a célra félmillió lejt szán a megyei önkormányzat” – emelte ki Tamás Sándor. Az új felállásban tíz tagja van a közösségek közti társulásnak: Bacon, Barátos, Bodok, Illyefalva, Málnás, Réty, Torja, Uzon, Zágon, valamint a megyei önkormányzat. További hat község jelezte belépési szándékát: Gidófalva, Kökös, Kőröspatak, Maksa, Mikóújfalu és Sepsibükszád.

Új, nyertes uniós pályázata van Kovászna Megye Tanácsának. Az eHáromszék nevű projekt fő célja az önkormányzat tevékenységének digitalizációja. A projekt megvalósítására 16 hónap áll rendelkezésünkre, az összköltségvetés közel 3,5 millió lej, aminek 98% vissza nem térítendő támogatás. Az összegből szoftver és számítógépek vásárlását finanszírozzuk, a jelenlegi aktaforgalom elektronikusan fog történni, kézi aláírás helyett digitális aláírást használunk az intézményen belül is. A pályázat tartalmazza a megyei integrált fejlesztési stratégia kidolgozásának utólagos finanszírozását is.

A megyei önkormányzat öt évre adott át ingyenes használatba egy Dacia Dustert a tűzoltóságnak. A Roncs program támogatásával 2021-ben vásárolt autó értéke 87 ezer lej. „Az utóbbi években jelentős összegekkel támogattuk a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség tevékenységét, hiszen fontos feladatot látnak el. Legutóbb egy infravörös érzékelőrendszerrel és vizuális kamerával ellátott drón beszerzését finanszíroztuk” – részletezte az elnök.

Hírek