Sunteți aici: » Știri » Noua Unitate de Primire Urgențe a Spitalului Județean va fi gata până la sfârșitul anului

Noua Unitate de Primire Urgențe a Spitalului Județean va fi gata până la sfârșitul anului

Joi, 24 februarie 2022

Lucrările de modernizare și extindere a Unității de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe se vor finaliza până la sfârșitul anului 2022. Astfel, UPU va funcționa într-o clădire modernă, cu spații și echipamente noi, care îndeplinesc cerințele și normele actuale privind efectuarea serviciului de primire a pacienților cu urgențe medicale. În cadrul ședinței de consiliu de joi, 24 februarie, a fost adoptată hotărârea privind ajustarea prețurilor aferente materialelor de construcții pentru Contractul de achiziție publică pentru acest obiectiv de investiție. Ajustarea respectivă este o măsură necesară in contextul creșterii prețului de achiziție a materialelor de construcție.

Contractul de execuție a lucrărilor de construcții și instalații a fost semnat în mai 2021. Până acum au fost finalizate lucrările de fundație și elevații, respectiv devierea rețelei sub pământ. În perioada imediat următoare, urmează finalizarea structurii de rezistență, iar în decursul lunii aprilie, vor fi efectuate lucrările de instalații. Tot în aprilie, urmează a se finaliza căile de acces necesare pentru asigurarea circulației fluide a pacienților între intrarea în Spital și clădirea UPU. În perspectivă, se va realiza și un heliport și vor fi amenajate și locuri de parcare special pentru ambulanțe” – a explicat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

„Era mare nevoie atât de modernizarea, cât și de extinderea unității, pentru a se putea efectua mai multe investigații medicale, degrevând astfel cadrele din celelalte secții ale spitalului. În cadrul secției UPU, anual se tratează peste 36.000 de pacienți. Înainte de demararea acestor lucrări, activitatea se desfășura pe o suprafață de aproximativ 320 mp. După lucrările de extindere, această suprafață va fi de peste 1.000 mp. Lucrările de construcție vor fi completate cu dotarea corespunzătoare a secției UPU cu echipamente medicale pentru efectuarea de examinări radiologice și CT, resuscitare, ortopedie și consultații specifice de pediatrie” – a mai detailat președintele.

 

Proiectul ,,Extinderea Unității de Primire Urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” – Sfântu Gheorghe” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, și se va încheia la finalul anului 2022.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de consiliu de joi, 24 februarie, a fost organizarea primei ediții a „SepsiBook”, un târg de carte și festival de literatură contemporană, care se va desfășura la Sf. Gheorghe în luna mai. În cadrul ședinței, a fost aprobată hotărârea privind asocierea dintre Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, Biblioteca Județeană „Bod Péter și Casa de Cultură „Kónya Ádám”, în vederea organizării acestui eveniment cultural. Prin urmare, „SepsiBook” poate fi considerat un eveniment bazat pe colaborare și parteneriat, pentru organizarea căruia Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna și-au unit din nou forțele, acționând împreună. „Dintotdeauna, în județul Covasna a domnit spiritul intelectual și cultural. Suntem de părere că nu este suficient să construim fizic, ci avem nevoie și de evenimente care să confere valoare culturală zonei, de evenimente care să consolideze identitatea culturală și, în același timp, să aducă vitalitate spirituală, dând un nou impuls vieții de zi cu zi. Ne dorim un târg de carte bogat și divers, precum și un festival de literatură contemporană captivant, care să funcționeze ca un punct de întâlnire important al începutului verii – a punctat președintele, subliniind că autoritățile județene susțin acest eveniment cu suma de 120.000 lei.

Pe ordinea de zi a ședinței s-a regăsit totodată un alt acord de parteneriat, care se va încheia între Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Consiliul Județean Covasna. Obiectivul acestui acord este stabilirea bazelor pentru cercetarea științifică a tratamentelor balneare, a compoziției apelor minerale medicinale, precum și a „băilor tradiționale secuiești”.

„Planul de dezvoltare a județului – Planul Potsa – identifică, printre obiectivele principale strategice, și dezvoltarea sectorului turistic. În acest domeniu, considerăm că este important să oferim și o bază profesională în ceea ce privește tratamentele complementare medicale, balneare, pentru a putea valorifica potențialul izvoarelor de ape minerale, al mofetelor, precum și al „băilor tradiționale secuiești”. Acordul de parteneriat va stimula realizarea studiilor științifice în domeniul balnear, care reprezintă un atu pentru regiunea noastră. Acest lucru este congruent cu activitatea Centrului de formare profesională în domeniul turismului balnear, pe care dorim să-l înființăm în Băile Malnaș. Un prim pas îl reprezintă adoptarea acestui acord de parteneriat, care ne va da garanția unui câștig viitor pentru județ, în felul acesta creându-se premisele valorificării optime a potențialului balnear al județului” – a spus președintele Consiliului Județean.

Noutăți