Itt vagy: » Hírek » Év végére elkészül az új sürgősségi osztály

Év végére elkészül az új sürgősségi osztály

2022. február 24., csütörtök

Év végéig befejezik a megyei kórház sürgősségi osztályának korszerűsítését és bővítését. Csütörtöki online tartott tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa az építési munkálatokat végző céggel kötött szerződés értékét módosította az árdrágulások miatt.

Az új épületszárny 685 négyzetméter, a jelenleg használt 320 négyzetméterrel együtt több mint ezer négyzetméterre nő a sürgősségi osztály alapterülete. „A munkálatok kivitelezését 2021 májusában kezdték el, az alapozási munkálatok elkészültek, a földben meglévő vezetékeket áthelyezték. Idén tavasszal kerül sor a tartószerkezet befejezésére, majd következnek az épületgépészeti munkálatok, a közlekedési útvonalak kialakítása, amelyek biztosítják majd a zökkenőmentes forgalmat a kórház bejárata, a sürgősség épülete és a tervezett helikopter leszálló, valamint a mentőállomás között. A beruházási munkálatok befejezése 2022 végére várható” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Szükség volt a bővítésre, ahogy a korszerűsítésre is, hogy már a sürgősségen lehessen életmentő vizsgálatokat elvégezni, tehermentesítve ezáltal a kórház egyéb osztályait. Egy olyan osztályról van szó, amely az egész megyét kiszolgálja, az ott dolgozók évente több mint 36 ezer esetet látnak el. Külön választják a felnőtt- és a gyereksürgősséget, az épület előtt 6-8 mentőautó is megállhat egyszerre, a hozzáférési útvonalakat úgy alakítják ki, hogy akadálymentesen tudják a betegfelvételt, ellátást elvégezni” – részletezte a változásokat.
 

A projekt összértéke 9,2 millió lej, ebből Kovászna Megye Tanácsa összesen 2,7 millió lejt biztosít. A pályázatot a 2014-2020 közötti időszakra szóló Regionális Operatív Programból finanszírozzák.

 

Első alkalommal szerveznek könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgyön. Ennek érdekében társulási szerződést ír alá Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház, ennek finanszírozásáról is döntött csütörtökön a megyei önkormányzat. A május végén sorra kerülő SepsiBOOK kiemelten a gyermek- és ifjúsági irodalomra helyezi a hangsúlyt, és a több mint 20 kiadó részvételével megszervezett vásár és a kísérőprogramok minden korosztálynak szólnak.


 

Háromszéknek mindig volt, és most is erős a szellemi-kulturális kisugárzása. A SepsiBook az együttműködés rendezvénye is, amely érdekében ismét összefogott Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa, a város és a megye kulturális intézményei közösen szervezik. A megye 120 ezer lejt biztosít a rendezvény szervezésére” – mutatott rá az elnök.

A megyei tanácsosok jóváhagyták, hogy együttműködési szerződést írjon alá Kovászna megye a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel is. A partnerség célja, hogy a háromszéki borvizek, mofetták, népi feredők gyógyhatását tudományosan igazolják. „A Potsa megyefejlesztési terv egyik fő stratégiai célja a turizmus és a kapcsolódó ágazatok fejlesztése. Ezen belül fontosnak tartjuk, hogy a gyógyturizmust szakmailag is megalapozzuk Háromszéken. Ezt a célt szolgálja a most kezdeményezett partnerségi együttműködés, mely ezen a szakterületen erősíti meg a tudományos kutatást, és ezt a célt szolgálja a Málnásfürdőre tervezett gyógyturisztikai szakképző központunk is.  Nyilván az a célunk, hogy a háromszéki gyógygáz és borvízkezeléseket az orvosok receptre írják a betegeknek. Úgy gondoljuk, hogy az ország legnagyobb orvosi egyetemével kötött együttműködési szerződés egyben ugródeszkát is jelent Háromszék hírnevének” – nyomatékosított Tamás Sándor.

Hírek