Sunteți aici: » Știri » Ploaie de premii în umbra ulmului din Căpeni

Ploaie de premii în umbra ulmului din Căpeni

Luni, 28 noiembrie 2011

Demeter Zoltán, secretarul Asociaţiei Speo-Turistice şi de Protecţia Naturii „Lumea Pierdută” din Baraolt, a preluat diploma dovedind în mod oficial că ulmul de la Căpeni a câştigat cea de-a doua ediţie a competiţiei „Arborele Anului în România”, cu peste 13.000 de voturi valide.

Demeter Zoltán, secretarul Asociaţiei Speo-Turistice şi de Protecţia Naturii „Lumea Pierdută” din Baraolt, a preluat diploma dovedind în mod oficial că ulmul de la Căpeni a câştigat cea de-a doua ediţie a competiţiei „Arborele Anului în România”, cu peste 13.000 de voturi valide. Diploma a fost înmânată de Kovács Erzsébet, reprezentantul Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, la poalele arborelui câştigător de peste trei sute de ani, în prezenţa a peste o sută de participanţi, printre care şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna, preşedintele Tamás Sándor şi vicepreşedintele Demeter János.  Tot aici a avut loc desemnarea câştigătorilor proiectului intitulat „Imortalizaţi ulmul de la Căpeni!” lansat de asociaţie. În cadrul proiectului au fost depuse 26 de lucrări, toate, fără excepţie, de la elevii din Baraolt, fiind împărţiţi în patru categorii de vârstă. S-au acordat premii, printre altele, şi în categoria de plastică mică, dar  nu au lipsit nici premiile speciale.
Demeter Zoltán a evocat pe scurt istoria „candidaturii” ulmului, mulţumind tuturor celor care au contribuit prin votul lor, chiar şi de la de mii de kilometri depărtare, la câştigarea competiţiei de către arborele uriaş. Reprezentantul asociaţiei nu a omis să evoce memoria fostului tehnician silvic pensionar, Antal Jenő, cel care a iniţiat înscrierea în competiţie a ulmului.

„Această zi reprezintă un exemplu frumos pentru faptul că dragostea manifestată faţă de un arbore şi solidaritatea comunităţii poate da naştere unui rezultat important. Nu trebuie uitat faptul că nu averea, îmbogăţirea sau alt interes a fost motivaţia oamenilor, ci solidaritatea faţă de un arbore. Cu atâtea voturi se poate câştiga şi scaunul de primar al unui oraş, nu numai un astfel de concurs” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, transmiţând mesajul său. Preşedintele a evocat acel fond de emoţii în cadrul căruia au căutat, împreună cu membrii asociaţiei, soluţiile eficiente pentru promovarea ulmului, incluzând chiar şi judeţele înfrăţite din Ungaria. „S-au aruncat în luptă cu toate puterile şi cei din judeţul Harghita, dar, în cele din urmă, noi am câştigat, ceea ce, trebuie să mărturisim, este un sentiment deosebit” – a spus în încheiere Tamás Sándor.

Cu ocazia evenimentului s-a anunţat faptul că pentru ulmul din Căpeni competiţia nu s-a terminat încă, câştigătorul competiţiei naţionale fiind înscris de către Fundaţia pentru Parteneriat în competiţia Arborele European al Anului.

Noutăți