Itt vagy: » Hírek » Díjeső a köpeci szil árnyékában

Díjeső a köpeci szil árnyékában

2011. november 28., hétfő

Több, mint száz érdeklődő, köztük Kovászna Megye Tanácsának képviselői, Tamás Sándor elnök és Demeter János alelnök jelenlétében vette át Demeter Zoltán a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület titkára, Kovács Erzsébettől, a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány képviselőjétől, azt az oklevelet, amely mostantól hivatalosan is bizonyítja, hogy a köpeci szil, több mint 13 ezer szavazatot összegyűjtve, az Év Fája Romániában 2011 verseny győztese.

Több, mint száz érdeklődő, köztük Kovászna Megye Tanácsának képviselői, Tamás Sándor elnök és Demeter János alelnök jelenlétében vette át Demeter Zoltán a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület titkára, Kovács Erzsébettől, a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány képviselőjétől, azt az oklevelet, amely mostantól hivatalosan is bizonyítja, hogy a köpeci szil, több mint 13 ezer szavazatot összegyűjtve, az Év Fája Romániában 2011 verseny győztese. Az oklevél átnyújtására a nyertes, háromszázadik évét is meghaladt fa tövében került sor, illetve ugyanott díjazták az egyesület által meghirdetett Örökítsd meg a köpeci szilt pályázat nyerteseit. A pályázatra összesen 26 alkotás érkezett, kivétel nélkül baróti diákoktól, akiket négy korosztályban díjaztak, többek között kisplasztika kategóriában is, de nem maradtak el a különdíjak sem.

Demeter Zoltán röviden felidézte a szil benevezésének történetét, külön köszönetet mondva mindazoknak, akik hozzájárultak, akár több ezer kilométer távolságból, hogy a több alkalommal szoros versenyből végül az erdővidéki faóriás került ki nyertesen. Az egyesület képviselője nem mulasztotta el ugyanakkor felidézni Antal Jenő nyugalmazott erdőmérnök emlékét, a szil benevezésének valódi kezdeményezőjét.

„Ez a mai nap egy szép példája annak, hogy egy fa iránti szeretet és a közösség összefogása eredményt szülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy nem a vagyon, a meggazdagodás, vagy más érdek motiválta az embereket, hanem egy fa iránti összefogás. Ennyi szavazattal egy városi polgármesteri székét is el lehet nyerni, nemhogy egy ilyen versenyt” – fogalmazta meg üzenetét Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megyei önkormányzat vezetője felidézte, hogy milyen izgalmak közepette keresték a megoldásokat az egyesület tagjaival, hogy minél hatékonyabb legyen a népszerűsítés, és még az anyaországi testvérmegyéket is sikerült bevonni, hiszen egy jó ügyért történő összefogásról volt szó. A „Hargita megyeiek is mindent bevetettek, de végül nekünk sikerült győznünk, és valljuk be ez jó érzés” – zárta gondolatait Tamás Sándor.

Az eseményen fény derült arra is, hogy a köpeci szil számára nem ért véget a versenyzés, hiszen Kovács Erzsébet bejelentése alapján, jövőre az Év Fája Európában megmérettetésen indul majd.
 

Hírek