Sunteți aici: » Știri » Prejudecăţiile pot fi demontate prin dialog

Prejudecăţiile pot fi demontate prin dialog

Miercuri, 30 august 2017

Cultivarea dialogului româno-maghiar şi demontarea miturilor privind comunitatea maghiară ar fi oportună încă din timpul şcolii – a spus Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, cu ocazia deschiderii taberei pentru tineret Şcoala Naţională pentru Democraţie, tabără organizată la Pădureni, de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, împreună cu Asociația „Pro Democrația”

Cultivarea dialogului româno-maghiar şi demontarea miturilor privind comunitatea maghiară ar fi oportună încă din timpul şcolii – a spus Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, cu ocazia deschiderii taberei pentru tineret Şcoala Naţională pentru Democraţie, tabără organizată la Pădureni, de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, împreună cu Asociația „Pro Democrația”.

„Nouăzeci la sută dintre turiştii care vizitează judeţul Covasna sunt de naţionalitate română, în ciuda faptului că multe persoane trăiesc cu convingerea falsă că în Ţinutul Secuiesc nu va fi servit cel care vrea să cumpere pâine şi o cere în limba română. Mass-media centrală însă ajută la construirea acestor mituri. Tocmai din acest considerent, pentru demontarea acestor mituri, în ultimii doi ani, am invitat peste 200 de jurnalişti şi bloggeri din Bucureşti, pentru a mediatiza potenţialul turistic, oferta turistică a judeţului Covasna” – a arătat Grüman Róbert, în discursul rostit cu acest prilej.

Abordând problema comunităţii maghiare din România, a reamintit faptul că liderii politici din România se mândresc pentru faptul că România a devenit un model în ceea ce priveşte protecția și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, fără să se mai obosească să întrebe comunitatea maghiară dacă într-adevăr aşa este. Odată cu apropierea sărbătoririi centenarului Marii Uniri, este şi mai mare nevoie de a găsi acele puncte care pot aduce împreună românii şi maghiarii, dar si celelalte minorităţi care trăiesc în România. Vicepreşedintele CJ Covasna a propus reprezentanţilor Asociației „Pro Democrația” ca, în viitor, să organizeze împreună mai multe evenimente pe tema problemei minorităţilor, fiind convins că dialogul este singura cale de urmat.

La festivitatea de deschidere au mai luat cuvântul: Nicolae Radocea, subprefectul județului Covasna, Kristó Kinga, preşedintele Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Covasna, Ioana Covei, delegatul de Tineret al României la Națiunile Unite, Ioana Băltărețu, din partea Consiliului Naţional al Elevilor, Mihai Dragoș, preşedintele Consiliului Tineretului din România, Iuliana Iliescu, manager de proiect, Fundaţia Pro Democrația şi Cătălin Lazăr, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna care, în calitate de gazdă, a salutat participanţii.

La tabăra care se desfăşoară în perioada 29 august şi 4 septembrie, participă aproape o sută de elevi care activează în consiliile elevilor din întreaga ţară. Evenimentul ajuns la cea de-a VI-a ediţie, este găzduit de trei ani încoace de localitatea Pădureni.

Noutăți