Itt vagy: » Hírek » Párbeszéddel lehet az előítéleteket lebontani

Párbeszéddel lehet az előítéleteket lebontani

2017. augusztus 30., szerda

Már diákkorban érdemes a román-magyar párbeszédet elkezdeni, lebontani az előítéleteket a magyar közösség iránt – hívta fel a figyelmet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Sepsibesenyőn, ahol az ifjúsági táborban a Pro Democrația Egyesület tartja éves demokráciatáborát

Már diákkorban érdemes a román-magyar párbeszédet elkezdeni, lebontani az előítéleteket a magyar közösség iránt – hívta fel a figyelmet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke Sepsibesenyőn, ahol az ifjúsági táborban a Pro Democrația Egyesület tartja éves demokráciatáborát.

"A Kovászna megyébe látogató turisták közel kilencven százaléka román nemzetiségű, annak ellenére, hogy sokakban még mindig él az a tévhit, hogy a Székelyföldön nem szolgálják ki kenyérrel azt, aki románul kéri. A bukaresti média pedig előszeretettel építi tovább ezeket az előítéleteket. Éppen ezért az elmúlt két évben meghívásunkra több mint 200 bukaresti újságíró, blogger érkezett Kovászna megyébe, hogy megismerjék, milyen turisztikai lehetőségeket nyújt ez a vidék" – mutatott rá beszédében Grüman Róbert, aki a tábor megnyitóján vett részt.

Kitérve a romániai magyarság helyzetére, Grüman Róbert emlékeztetett, hogy a román politikai vezetők szerint Románia kisebbségpolitikája példaértékű, azonban nem kérdezik meg a magyar közösséget, hogy valóban így van-e. Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma közeledtével még inkább szükség van a párbeszédre, hogy megtalálják azokat a közös pontokat, amelyek összehozhatják a román, a magyar és a többi kisebbségi közösségeket. A Pro Democrația Egyesület felé fordulva javasolta Grüman Róbert, hogy közösen szervezzenek jövőben eseményeket, amelyeken megvitathatják a kisebbségi kérdést.  

A megnyitón felszólalt még Nicolae Radocea alprefektus, Kristó Kinga, a Kovászna Megyei Ifjúsági Alapítvány elnöke, Ioana Covei, az ENSZ romániai ifjúsági küldötte, Ioana Băltărețu, az Országos Diáktanács részéről, Mihai Dragoș, az Országos Ifjúsági Tanács elnöke, Iuliana Iliescu, a Pro Democrația Egyesület projektmenedzsere, Cătălin Lazăr, a Kovászna Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság tanácsosa házigazdaként köszöntötte a résztvevőket.

Az augusztus 29-e és szeptember 4-e között zajló táborban közel száz, diáktanácsban aktiváló középiskolás vesz részt az ország egész területéről. A hatodik alkalommal szervezett rendezvénynek három éve Sepsibesenyő ad otthont.

 

Hírek