Sunteți aici: » Știri » Responsabilitate pentru Spitalul județean

Responsabilitate pentru Spitalul județean

Joi, 26 septembrie 2019

Consiliul Județean (CJ) Covasna, în 2019, acordă a doua oară asistență financiară de urgență pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, pentru ca instituția să-și poată acoperi cheltuielile de funcționare și de personal.

 

Consiliul Județean (CJ) Covasna, în 2019, acordă a doua oară asistență financiară de urgență pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, pentru ca instituția să-și poată acoperi cheltuielile de funcționare și de personal.

Prezentând situația financiară a Spitalului județean, Fülöp Árpád, directorul economic al instituției a spus că anul trecut guvernul de la București a majorat în mod semnificativ salariul personalului medical – a medicilor și asistenților medicali – și, pe lângă acest lucru, a introdus măsuri care creează o povară financiară semnificativă pentru spitale. Atunci s-a dezechilibrat sistemul, motiv pentru care Spitalul județean înregistrează un deficit financiar semnificativ. Mai mult, anul acesta au fost majorate salariile infirmierelor și ale personalului îngrijitor de curățenie, s-a modificat alocația de hrană și fondul pentru handicap, ceea ce a creat un nou deficit lunar de 140-150 lei.

În vederea îmbunătățirii situației financiare a instituției medicale, CJ Covasna a votat, în luna mai, acordarea unei asistențe financiare de urgență în valoare de un milion de lei, iar acum acordarea unei sume de 500 mii lei.

„Nu putem permite ca spitalul județean să aibă disfuncționalități în aprovizionarea cu medicamente, așa cum nu putem permite nici ca cei aproape o mie de angajați să nu-și primească salariile, pentru că autoritățile județene consideră că îmbunătățirea calității asistenței medicale este o prioritate” – a spus în motivarea acestui pas vicepreședintele Henning László János, care a prezidat ședința de consiliu de joi. Acesta a adăugat că, din păcate, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu iau decizii doar în detrimentul autorităților locale, ci creează situații de constrângere. „Noi, cei de la consiliul județean, considerăm că deciziile trebuie luate cu răspundere și, desigur, nu vom permite ca spitalul să aibă disfuncționalități în aprovizionare” – a subliniat, după ședință, vicepreședintele CJ Covasna, precizând în același timp că nu se vor stopa investițiile și dezvoltările noi în spital. Extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe va fi finanțată prin Programul Operațional Regional, construirea heliportului va fi realizată cu fonduri proprii, totodată în curtea spitalului se va construi un centru Stroke și imagistică prin rezonanță magnetică cu mijloace financiare proprii și cu sprijin guvernamental. În plenul ședinței de consiliu a fost aprobat Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru centrul Stroke.

Consiliul Județean Covasna va achiziționa 12 bucăți de camere audio-video de tip BodyCam, care vor fi predate spre folosință gratuită, pe baza acordului de cooperare adoptat joi, Inspectoratului de Poliție Județean Covasna. Scopul acordului este asigurarea măsurilor de menținere a ordinii și liniștii publice și îmbunătățirea siguranței cetățeanului.

În cadrul ședinței de consiliu a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiție „Extinderea Muzeului Național Secuiesc”. Această hotărâre vine în completarea proiectului finanțat din fonduri europene, datorită căruia se va fi modernizată instituția. S-a aprobat și tema de proiectare pentru obiectivul de investiție „Reabilitarea Galeriei de Artă Sfântu Gheorghe”.

Noutăți