Itt vagy: » Hírek » Felelősséggel a megyei kórházért

Felelősséggel a megyei kórházért

2019. szeptember 26., csütörtök

Idén másodszor nyújt gyorssegélyt Kovászna Megye Tanácsa a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórháznak, hogy biztosítani tudja működési és személyzeti költségeit – erről csütörtöki ülésükön döntöttek a megyei tanácsosok.

Idén másodszor nyújt gyorssegélyt Kovászna Megye Tanácsa a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórháznak, hogy biztosítani tudja működési és személyzeti költségeit – erről csütörtöki ülésükön döntöttek a megyei tanácsosok.

A bukaresti kormány tavaly jelentősen megemelte az egészségügyi alkalmazottak – orvosok, asszisztensek – bérét, ezek mellett olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek jelentős pénzügyi terhet róttak a kórházakra. Ekkor billent meg a rendszer, emiatt 2018-ban jelentős hiányt halmozott fel a megyei kórház. Továbbá idén növekedett a betegápolók és takarítószemélyzet bére, módosítottak az élelmiszer pótlékon és a fogyatékkal élők alapján, ez újabb havi 140-150 ezer lej havi deficitet eredményezett, ismertette Fülöp Árpád, a kórház pénzügyi igazgatója.

Az egészségügyi intézmény pénzügyi helyzetének javítása érdekében a megyei önkormányzat májusban egymillió lejes, most 500 ezer lejes gyorssegélyt szavazott meg.

Nem engedhetjük meg, hogy a gyógyszerbeszállítás akadozzon, mint ahogy azt sem, hogy az ott dolgozó közel ezer alkalmazott ne kapja meg a bérét, a megyei önkormányzat kiemelt feladatának tartja az egészségügyi ellátás minőségének javítását” – indokolta meg a lépést Henning László János alelnök, aki a csütörtöki tanácsülést vezette. Mint hozzátette, a szaktárca és a biztosítóház sajnos nemcsak az önkormányzatok terhére hoz döntéseket, hanem kényszerhelyzeteket hoznak létre. „Mi, a megyei tanácsnál, úgy érezzük, felelősséggel kell dönteni, és nyilván, nem engedjük meg, hogy akadozzon az ellátás a megyei kórházban, de ugyanakkor a biztosítóház ezt a felelősséget nem hajlandó vállalni” – hangsúlyozta a tanácsülést követően.

Az alelnök ugyanakkor hozzátette, a beruházások és fejlesztések a kórházban nem állnak le, a Regionális Operatív Programból finanszírozzák a sürgősségi osztály bővítését, korszerűsítését, saját forrásból valósul meg a helioport építése, ugyanakkor saját erőből és kormányzati támogatásból épül a Stroke és mágneses rezonanciás vizsgálati központ a kórház udvarán. Ez utóbbi megvalósíthatósági tanulmányát a csütörtöki tanácsülésen a testület jóváhagyta.

Kovászna Megye Tanácsa 12 darab BodyCam audio-videokamerát vásárol, amelyeket – most elfogadott együttműködési megállapodás alapján – használatra átad a Kovászna Megyei Rendőrségnek. A megállapodás célja a közrendészeti eljárások átláthatóvá tétele, az emberek biztonságának növelése. 

A tanácsülésen elfogadtak egy határozattervezetet, amely a Székely Nemzeti Múzeum bővítését célzó tervezési témakörre vonatkozik, ez kiegészíti az európai uniós forrásokból finanszírozott pályázatot, amelynek köszönhetően korszerűsítik az intézményt. Többéves szünet után ismért meghirdetik a Gyárfás Jenő Képtár felújítására vonatkozó tervezési témakört, erről is döntöttek a megyei tanácsosok.

Hírek