Sunteți aici: » Știri » Screening medical gratuit, pentru a doua oară în acest an

Screening medical gratuit, pentru a doua oară în acest an

Vineri, 8 septembrie 2017

Anul acesta, specialiştii din Ungaria au efectuat un al doilea screening medical în judeţul Covasna. Aproape o mie de locuitori din Ghidfalău, Zoltan, Angheluş şi Mărtănuş au utilizat această posibilitate în perioada 4-8 septembrie

Anul acesta, specialiştii din Ungaria au efectuat un al doilea screening medical în judeţul Covasna. Aproape o mie de locuitori din Ghidfalău, Zoltan, Angheluş şi Mărtănuş au utilizat această posibilitate în perioada 4-8 septembrie.

„Aşa cum au afirmat şi locuitorii din Ghidfalău, sănătatea proprie şi sănătatea copiilor este cel mai important pentru fiecare persoană. Tocmai de aceea am organizat în mod regulat, începând din 2013, iar anul acesta pentru a doua oară, screening-ul medical efectuat de echipele din Spitalul „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok şi Spitalul Judeţean Bács-Kiskun. Membrii echipelor, cadrele medicale şi asistenţii medicali, efectuează investigaţii medicale profunde şi impecabile din punct de vedere profesional, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” şi cu primarii localităţilor vizate. De acest program este nevoie şi în viitor şi vom face tot posibilul să continuăm să extindem acest program pe tot teritoriul judeţului” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna.

Acesta a subliniat faptul că CJ Covasna consideră ca o sarcină a sa punerea la punct a sistemului de sănătate din judeţ şi dezvoltarea relaţiilor profesionale cu specialiştii din Ungaria. Medici din Ungaria au fost impresionaţi de vizita efectuată la spitalul judeţean, mai ales  sălile de operaţii şi secţia de terapie intensivă şi s-au oferit să ţină cursuri de formare profesională în domeniul chirurgiei și al medicinii interne.

Este al 11-lea an când medicii şi asistenţii medicali din cadrul spitalului din Kecskemet efectuează screening-uri medicale în judeţul Covasna. Primăvara vizitează localităţi din judeţul Harghita, iar toamna vin în judeţul Covasna. „Noi întotdeauna venim aici ca acasă. Cu această ocazie, la Ghidfalău, au lucrat 14 medici, 4 asistenţi medicali şi mai mulţi informaticieni, mulţumită cărora medicii de familie vor primi rezultatele investigaţiilor. S-au efectuat consultaţii de specialitate în domeniile: medicină internă, dermatologie, otorinolaringologie, gastroenterologie, pediatrie, neurologie, cardiologie, ginecologie, chirurgie, pneumologie, precum şi analize medicale de laborator şi examinări EKG şi ecografice” – a spus dr. Svébis Mihály, directorul general al Spitalului Judeţean Bács-Kiskun. Acesta a afirmat faptul că, în prezent, starea de sănătate a locuitorilor din Ghidfalău este în general bună. Examenele de laborator au indicat un nivel mai ridicat al glucidelor, colesterolului și trigliceridelor, pe lângă o alimentaţie adecvată. Multe persoane se plâng de tulburări locomotorii, care afectează persoanele vârstnice, ceea ce este natural în cazul celor care fac o muncă fizică grea.

 

Rideg László, preşedintele Autoguvernării judeţului Bács-Kiskun, a precizat că întotdeauna vin cu mare bucurie în această regiune. În judeţul Covasna, după comunele Bodoc şi Breţcu, medicii acordă ajutor medical localnicilor din Ghidfalău.

În numele Consiliului Local Ghidfalău şi al cetăţenilor acesteia, primarul Berde József i-a mulţumit echipei de medici care au tratat fiecare bolnav cu răbdare şi atenţie.

Balázs Ferenc, locuitor din Ghidfalău, are o părere pozitivă despre screening-ul medical: este un mare avantaj pentru locuitorii comunei şi ai zonei. Faptul că vin aici, este un gest de altruism profesional din partea medicilor. Consultul medical gratuit oferă o posibilitate ideală pentru toţi cei care n-u au timp sau nu-şi pot permite să efectueze examene medicale, este un lucru extraordinar.

Noutăți