Sunteți aici: » Știri » Se solicită eliminarea urşilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale

Se solicită eliminarea urşilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale

Luni, 3 iulie 2017

„Nu dorim decimarea populaţiei de urşi din România, ci, în cazul judeţului Covasna, vrem să obţinem derogarea necesară pentru vânarea celor 10-12 exemplare de urşi care provoacă neplăceri cetăţenilor, coborând în sate şi producând daune în gospodării”

„Nu dorim decimarea populaţiei de urşi din România, ci, în cazul judeţului Covasna, vrem să obţinem derogarea necesară pentru vânarea celor 10-12 exemplare de urşi care provoacă neplăceri cetăţenilor, coborând în sate şi producând daune în gospodării” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, cu ocazia discuţiilor purtate la sediul instituţiei cu primarii, preşedinţii composesoratelor şi fermierii. După cum se ştie, fermierii, reprezentanţii composesoratelor şi cei ai autorităţilor locale din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, vor participa miercuri, la Bucureşti, la o demonstraţie legată de derogarea cotei de vânătoare a urşilor. În cadrul discuţiilor purtate luni, părţile au convenit că manifestanţii din judeţul Covasna vor pleca cu trei autobuze şi, în acelaşi timp, autorităţilor competente li se adresează o scrisoare pe această temă, semnată, alături de preşedintele CJ Covasna, şi de primarii din judeţul Covasna.

În cadrul şedinţei de luni, s-a afirmat că oamenii nu sunt îngrijoraţi numai pentru animale şi culturile lor, ci se tem şi pentru viaţa lor. În judeţul Covasna, cele mai mari daune au fost provocate de urşi în localităţile: Cernat, Ojdula, Bodoc, Bâţanii Mari, Bixad şi Zagon, dar, luând cuvântul, mai mulţi participanţi au arătat faptul că daunele sunt raportate din ce în ce mai rar, pentru că despăgubirile se acordă cu întârziere şi chiar dacă se compensează pagubele, autorităţile nu iau în considerare pierderea de venit, ci valoarea actuală a prejudiciului. În cazul unui pericol de atac de urs, nici apelul la numărul de urgenţă 112 nu reprezintă un ajutor, pentru că în acest caz ar trebui să intervină specialişti care ştiu ce e de făcut, iar forţele de ordine nu au nici calificarea necesară şi nici arme – au afirmat vorbitorii.

În scrisoarea adresată premierului Mihai Tudose şi ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, se solicită, în numele locuitorilor din judeţul Covasna, ca ministerul de specialitate să facă demersurile necesare pentru că situaţia din regiune se agravează. Se atrage atenţia că, potrivit datelor studiului efectuat de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), în județul Covasna efectivul optim este de aproximativ 700-750 de exemplare, iar specialiștii din teren afirmă că numărul efectiv al urșilor este de peste 1.300 de exemplare.

Conform datelor oferite de Agenția de Mediu, în perioada 2016–2017 au fost înregistrate aproape 200 sute de cazuri de pagube materiale provocate de urși, însă, în realitate, pagubele sunt cel puțin de trei-patru ori mai mari, decât cele raportate. Potrivit datelor furnizate de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, în județul Covasna, s-au înregistrat, în aceeaşi perioadă, în total 6 atacuri ale urșilor asupra oamenilor.

De asemenea, în scrisoare se menţionează şi faptul că Directiva 92/43/EEC privind conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi legile naţionale permit capturarea şi uciderea acestor animale în situaţii excepţionale, atunci când acestea pun în pericol sănătatea şi securitatea publică sau în cazurile când autorităţile naţionale consideră justificată această măsură, în vederea prevenirii daunelor grave aduse proprietăţii.

 

Noutăți