Itt vagy: » Hírek » A lakosságot veszélyeztető medvék kilövését kérik

A lakosságot veszélyeztető medvék kilövését kérik

2017. július 3., hétfő

"Nem a romániai medvepopuláció megtizedelését akarjuk elérni, hanem Kovászna megye esetében annak a 10-12 problémás medvének a kilövését kérjük, amelyek gondot okoznak az embereknek, lejárnak a falvakba, kárt tesznek a gazdaságokban"

"Nem a romániai medvepopuláció megtizedelését akarjuk elérni, hanem Kovászna megye esetében annak a 10-12 problémás medvének a kilövését kérjük, amelyek gondot okoznak az embereknek, lejárnak a falvakba, kárt tesznek a gazdaságokban" – fogalmazott hétfőn Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azon a megbeszélésen, amelyet a megyeházán tartottak polgármesterek, közbirtokossági elnökök és gazdák részvételével. Mint ismeretes, Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye gazdái, közbirtokosságai és önkormányzatai szerdán Bukarestben tartanak tüntetést a medve kilövési kvótával kapcsolatosan. A hétfői megbeszélésen megállapodtak, Háromszékről három busznyi résztvevő megy a tüntetésre, ugyanakkor a megyei tanácselnök mellett a háromszéki polgármesterek által is aláírt levélben fordulnak az illetékesekhez medveügyben.

Már nemcsak állataikat és terményeiket féltik a vadaktól, hanem az életüket is, hangzott el a hétfői gyűlésen. Háromszéken Csernátonban, Ozsdolán, Bodokon, Nagybaconban,  Sepsibükszádon és Zágonban okozták a legtöbb kárt a medvék, de arra is rávilágított több felszólaló, hogy egyre ritkábban jelentik az emberek a károkat, mert későn adnak kártérítést, ha egyáltalán sor kerül rá, ugyanakkor a hatóságok nem a kiesett jövedelmet veszik figyelembe, hanem a pillanatnyi kár értékét. Veszély esetén az 112-es telefonszám tárcsázása sem jelent segítséget, medvetámadáskor olyan szakembereknek kellene  közbelépni, akik tudják, mit kell tenni, a rendfenntartóknak erre sem szakképesítésük, sem fegyverük nincs, mutattak rá a gyűlésen.

A Mihai Tudose miniszterelnöknek és Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek címzett levélben Kovászna megye lakóinak nevében kérik, hogy a szaktárca lépjen közbe, mert egyre súlyosabb a helyzet a térségben. Felhívják a figyelmet, hogy a Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) szerint Kovászna megye területe 700-750 medvét tudna eltartani, a szakértők szerint a medvék száma azonban meghaladja az 1300-at.  2016-2017-ben a megyei környezetvédelmi ügynökségnél közel 200 olyan esetet jegyeztek, amelyben medvék okoztak kárt, a valós szám ennél jóval nagyobb lehet, ugyanakkor a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház adatai szerint Háromszéken hat olyan személyt láttak el, akiket medve támadott meg.

A levél kitér arra is, hogy a természetes élőhelyek és vadon élő növény- és állatvilág megőrzéséről szóló 92/43/EEC európai irányelv és a hazai törvénykezés is lehetőséget ad a vadak kilövésére, ha veszélyeztetett a közbiztonság, vagy ha tulajdont érintő súlyos károk megelőzése miatt az országos hatóságok indokoltnak tartják.

 

Hírek