Sunteți aici: » Știri » Steagul oficial al județului Covasna, arborat pe fațada Consiliului Județean

Steagul oficial al județului Covasna, arborat pe fațada Consiliului Județean

Vineri, 1 octombrie 2021

Steagul oficial al județului Covasna a fost arborat joi, 30 septembrie, pe fațada Consiliului Județean, alături de drapelul României și steagul Uniunii Europene. În data de 29 septembrie a apărut în Monitorul Oficial Hotărârea privind aprobarea modelului de steag al județului Covasna, care a fost aprobată de Guvernul României pe 15 septembrie 2021.

După 6 ani de zile în sfârșit am reușit să scoatem și steagul județului Covasna din sertarul ministerului de resort. De altfel Legea privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, ca simbol local, este foarte corectă și din punctul de vedere al statului român, și din punctul de vedere al comunităților locale. Dar la aplicarea legii nu am reușit niciodată să avem rezultat. În sfârșit, mulțumită UDMR-ului care participă la guvernare, s-au adoptat steme și steaguri și din județul nostru” – a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Aș dori să mulțumesc specialistului în heraldică, Szekeres Attila, pentru pregătirea materialului privind steagul județului. Mulțumim președintelui UDMR, Kelemen Hunor, și ministrului Cseke Attila că ne-au susținut în procesul de a aproba modelul de steag al județului Covasna” – a mai spus președintele.

În acest an au mai fost adoptate stemele comunelor Brateș, Comandău, Dobârlău și Malnaș, respectiv steagurile județului Covasna, al municipiului Sfântu Gheorghe, orașului Covasna şi comunelor Sânzieni, Chichiş şi Ozun.

Suntem cu toții mândri, într-o măsură mai mare sau mai mică, că suntem membrii Uniunii Europene, iar drapelul României este simbolul şi dovada faptului că trăim în România. Pe lângă acestea există foarte multe energii la nivelul identităților locale și microregionale, iar aceste steaguri reprezintă aceste identități locale. Pentru mine centrul orașului a devenit mai complet prin faptul că am reușit să arborăm alături de steagurile României și Uniunii Europene, steagul municipiului Sfântu Gheorghe și acum steagul județului Covasna. Încă un lucru important: aceste steaguri sunt protejate de lege” – a precizat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Steagul județului Covasna este format dintr-o pânză dreptunghiulară, albastră, tăiată de un brâu de aur, purtând în mijloc stema județului Covasna. Semnificațiile elementelor însumate: brațul armat și sabia amintesc de vitejia locuitorilor în luptele de apărare, inima semnifică bunătatea sufletească a localnicilor, soarele și semiluna sunt simboluri specifice zonei, iar cele trei stele fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul.

 


Foto: Kocsis B. János

Noutăți