Sunteți aici: » Știri » Un nou avânt în procesul de dezvoltare județeană

Un nou avânt în procesul de dezvoltare județeană

Joi, 24 martie 2022

Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi, 24 martie 2022, într-o ședință ordinară cu prezență fizică, care a avut loc la sediul instituției, în sala mare de ședințe. Între principalele subiecte aflate pe ordinea de zi, s-au regăsit rectificarea bugetară, finanțarea mai multor proiecte de larg interes pentru județ.

Județul Covasna primește de la ministerul de resort 551 mii lei pentru finanțarea drepturilor acordate persoanelor cu dizabilități, care este asigurată prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna (DGASPC Covasna). Bugetul de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență „dr. Fogolyán Kristóf” a fost majorat cu 1,22 milioane de lei, sume asigurate prin CAS, în timp ce, pentru proiectare și instalare sistem de alarmă pentru detectare nivel de oxigen, un proiect finanțat din Programul Operațional Infrastructura Mare, se include suma de 335 mii lei în bugetul Județului Covasna, beneficiarul fiind spitalul județean. Mai devreme am aprobat o asociere în vederea organizării Târgului de carte și festival de literatură contemporană din Sfântu Gheorghe „SepsiBook”. Pentru acoperirea cheltuielilor participării la acest eveniment, Bibliotecii Județene „Bod Péter”, i-a fost acordată o majorare bugetară de 120 mii lei, bani din care își va îndeplini obligațiile asumate în cadrul proiectului comun. Centrul de Cultură al Județului Covasna a primit la rândul său o majorare a bugetului cu 250 mii lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu privire la reeditarea publicațiilor sale” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Consilierii județeni au aprobat, de asemenea, contractarea și garantarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 33.600.000 lei, în vederea asigurării cofinanțării proiectelor de interes județean, susținute financiar din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană. „Suma reprezintă o ajustare de la 22 milioane de lei, cât fusese aprobat anul trecut, sumă rămasă încă nefolosită. Acești bani sunt necesari pentru cofinanțarea proiectelor europene, Reabilitarea Muzeului Național Secuiesc, extinderea unității de primire urgențe a Spitalului Județean, reabilitarea a două drumuri județene din Zona Baraolt, respectiv începerea lucrărilor de modernizare a Școlii Gimnaziale Speciale Sfântu Gheorghe. Valoarea totală a acestor investiții se ridică la 193.185.471 lei” – a declarat președintele.

În ceea ce privește Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna (DGASPC Covasna), pe lângă majorarea bugetară, pentru asigurarea funcționării în condiții optime a serviciilor actuale și continuarea implementării proiectelor derulate în parteneriat, pentru anul 2022, a fost aprobată înființarea unor noi servicii, precum un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități în orașul Întorsura Buzăului; o locuință protejată pentru persoane adulte cu dizabilități în Tg. Secuiesc și un centru pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii în Sf. Gheorghe, prin preluare de la Fundația SERA România, înființat în cadrul proiectului „Aproape de familie”.

În ședința de joi, consilierii județeni și-au exprimat acordul și pentru cumpărarea terenului pe care se află Centrul de Agrement „Csipkés” din Zăbala. Terenul pe care sunt amplasate construcțiile aferente se află în proprietatea Parohiei Reformate Zăbala, din 2011. În prezent, reprezentanții bisericii au acceptat vânzarea unei suprafețe de 3200 de metri pătrați, care vor intra astfel în proprietatea publică a județului Covasna.

Noutăți