Itt vagy: » Hírek » Új lendület a beruházásoknak

Új lendület a beruházásoknak

2022. március 24., csütörtök

Költségvetéskiigazításról, hitelfelvételről, gyermekvédelmi és szociális cselekvési terv elfogadásáról döntött többek között Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén, amelyet személyes jelenléttel tartottak a megyei önkormányzat székhelyén.

Idei első költségvetési kiigazítás egyrésze a szociális és egészségügyi rendszerünkhöz kötődik, másik része pályázatok, események szervezését célozza. A szaktárcán keresztül 551 ezer lejt biztosítunk a megyei gyermekvédelmi és szociális igazgatóságunknak, a fogyatékkal élő személyeknek járó juttatás fedezésére. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését 1 millió 220 ezer lejjel növeljük, az összeg a biztosítóháztól származik. Ugyanakkor a megyei költségvetésbe foglaltuk a megyei kórház oxigénszint-érzékelő riasztórendszerének tervezését és telepítését célzó uniós pályázat 335 ezer lejes összegét is. Legutóbbi tanácsülésünkön jóváhagytunk egy négy intézmény között megkötött partneri szerződést, mely a SepsiBook, az első háromszéki könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál megszervezését célozza, erre 120 ezer lejt hagytunk jóvá, ezt foglaltuk most be a megyei könyvtár költségvetésébe. Ugyanakkor a Kovászna Megyei Művelődési Központ költségvetését 250 ezer lejjel növeljük a kiadványok újrakiadási költségeinek fedezésére annak érdekében, hogy jelen tudjon lenni a nagyközönségnek szóló köteteivel a könyvvásáron” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna Megye Tanácsa már korábban jóváhagyta, hogy szerződést kössünk egy hitelkeretre annak érdekében, hogy a lebonyolítás alatt levő uniós pályázatok önrészét biztosítani tudjuk. A hitel felvételére nem került sor, a mai tanácsülésen ezt a keretet 33,6 millió lejre módosítottuk, ugyanis a beruházások költségei jelentősen megemelkedtek, így az önrész értéke is nagyobb lett. Jelenleg uniós támogatással zajlik a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, új épületszárny épül a megyei kórház sürgősségi osztályának, korszerűsítjük két fontos megyei útszakaszunk Erdővidéken. Folynak az előkészületek a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola épületének felújítására is, ugyancsak EU-s pályázatból kerül sor rá” – sorolta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Elfogadták a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság idei cselekvési tervét, amelyben leszögezik, hogy 2022-ben Bodzafordulón fogyatékkal élő gyermekek számára egy új fejlesztőközpontot építenek, Kézdivásárhelyen védett otthont alakítanak ki fogyatékkal élő felnőttek számára, ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön átveszik a szülők és gyermekek számára tanácsadást és támogatást nyújtó központot, amelyet a SERA Románia Alapítvány hozott létre a Közel a családhoz című projekt részeként.

Jóváhagyták a tanácsosok, hogy az önkormányzat megvásárolja a zabolai Csipkés tábor alatti területet, amelyet eddig koncessziós szerződéssel az református egyháztól bérelt. A tárgyalások eredményeképpen 3200 négyzetméternyi terület kerül Kovászna megye tulajdonába.  

Hírek