Sunteți aici: » Știri » Un obiectiv prioritar: localităţile rurale să devină un mediu atractiv

Un obiectiv prioritar: localităţile rurale să devină un mediu atractiv

Joi, 28 ianuarie 2021

Programul Județean de Dezvoltare Locală este conceput să răspundă la nevoile specifice  comunităţilor  covăsnene. Cele nouă programe județene, adoptate de Consiliul Județean –  întrunit joi, 28 ianuarie – la Biblioteca Județeană, fac parte integrantă dintr-un plan de dezvoltare pe termen lung.

”Obiectivul nostru este ca,  prin aceste programe  pe termen lung,  să încurajăm populația, mai ales tinerii, să rămână acasă sau să revină acasă. Până acum, cele mai multe autorități locale au depus deja proiecte în cadrul programelor județene și au primit finanțare de la Consiliul Județean Covasna. Dorim ca prin aceste proiecte să contribuim la dezvoltarea identității locale, iar mediul rural să devină mai atractiv pentru populația covăsneană. Prin aceste programe, autoritățile locale și bisericile au șansa de a realiza investiții importante, care contribuie la modernizarea localităților mici” – a subliniat președintele Consiliul Județean Covasna, Tamás Sándor, adăugând că, pe lângă investițiile mari, este nevoie și de măsuri privind îmbunătățirea calității vieții în mediul rural.

În cadrul măsurilor privind îmbunătățirea calității vieții în mediul rural, am identificat 9 obiective. Autoritățile locale pot cere finanțare  între 10-25 mii de lei, fiind necesară o contribuție proprie minimă egală cu suma cerută. Am simplificat procedura, am extins obiectivele care pot fi eligibile, pentru ca să fie finanțate nu numai lucrările de reabilitare, ci și echiparea, dotarea ansamblelor” – a precizat președintele CJ.  

Conform statisticilor din anii trecuți, cel mai mare succes l-a avut Programul pentru reabilitarea căminelor culturale, în 10 ani s-au finanțat 124 de proiecte, în valoare de 1,6 milioane de lei. Programul privind modernizarea bazelor sportive a fost lansat în 2012, până acum au fost finanțate 42 de proiecte în valoare de aproape 500 mii lei.  Începând din anul 2014,  am introdus în Program cabinetele medicale din zonele rurale și spitalele orășenești, am avut în total 33 de proiecte, în valoare de 600 mii lei.  Consiliul Județean sprijină și modernizarea școlilor și a grădinițelor din mediul rural, iar pentru acest scop, în ultimii 5 ani au fost alocate 1,8 milioane de lei. Nu demult, s-a derulat şi Programul extins pentru reabilitarea, modernizarea clădirilor în care funcționează spații expoziționale sau biblioteci,  fiind astfel finanțate 4 proiecte, în valoare de aproape 100 mii lei. Serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU) au un rol cheie în ansamblul măsurilor privind siguranța comunităților, drept urmare s-a pornit Programul care vizează dotarea personalului și a spațiilor aferente serviciilor voluntare pentru situații de urgență, din subordinea consiliilor locale comunale.

Tot aici intră și programul ”Primul  Ghiozdan”, începând din 2013 aproape 20 mii de elevi din clasele pregătitoare au primit ghiozdane și rechizite școlare, suma alocată ajungând la 1 milion de lei. Programul after-school a devenit extrem de important, chiar dacă e la început,  impactul său în rândul comunităților s-a dovedit a fi substanţial. Pentru acest Program, în ultimii ani s-au alocat 100 mii lei.

La ședința Consiliului Județean a fost aprobată și nota conceptuală, respectiv tema de proiectare pentru obiectivul de investiție ,,Reabilitarea și modernizarea DJ 114 Sânzieni-Lemnia”. În cadrul şedinţei, s-a precizat că deja partea de proiectare urmează a fi finanțată din fonduri europene, iar pe durata lucrărilor se dorește să se introducă o serie de soluții ”smart”.  

În aceeaşi şedinţă, medicul veterinar Szász István, din comuna Micfalău, a  depus jurământul în calitate de consilier judeţean. El a preluat mandatul de consilier județean după ce Gál Károly a devenit deputat în Parlamentul României.

Noutăți