Itt vagy: » Hírek » Vonzóbbá tenni a vidéki településeket

Vonzóbbá tenni a vidéki településeket

2021. január 28., csütörtök

A megye településeinek igényeihez igazodik a Háromszéki Települések Modernizációs Programja. Ennek része az a kilenc megyei finanszírozású fejlesztési program, amelynek részleteiről döntött csütörtöki tanácsülésén Kovászna Megye Tanácsa.

Határozott célunk, hogy a hosszú távra tervezett programok segítségével a népességet, különösen a fiatalokat helyben maradásra vagy hazatelepedésre ösztönözzük. Ezért meghatároztuk azokat a fontos alappilléreket, amelyek hozzájárulnak a helyi identitástudat fejlesztéséhez, ezáltal vonzóbbá téve a vidéki életet a lakosság számára. A program keretein belül lehetőség nyílik önkormányzatok és egyházak számára széleskörű fejlesztések megvalósítására, melyek hozzájárulnak a kistelepülések felzárkóztatásához és modernizálásához” – vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Mint elmondta, az uniós és kormányzati forrásból finanszírozott nagyberuházások mellett fontos, hogy legyenek a helyi életminőséget javító intézkedések.

A helyi életminőséget javító intézkedések körében 9 támogatási célt fogalmaztunk meg. A programok keretében 10-25 ezer lej közötti összeget lehet megpályázni, a helyi önkormányzat legalább ugyanakkora összeggel kell hozzájáruljon. Egyszerűsítettük az eljárást, bővítettük a támogatásra jogosultak körét, hogy ne csak építkezési munkálatra, de felszereltségre is pályázhassanak a helyi önkormányzatok” – ismertette a tanácselnök.

Az elmúlt évek adatai alapján a legsikeresebb program a kultúrotthonok felújítása, felszerelése volt, tíz év alatt 124 projektet támogattak, összesen 1,6 millió lej értékben. 2012-ben indult a sportbázisok modernizálását célzó program, eddig összesen 42 pályázatot támogattak közel félmillió lej értékben. 2014-től volt lehetőség támogatást igényelni a vidéki orvosi kabinetek felújítására, támogatták a baróti és kézdivásárhelyi kórházat is, összesen 33 pályázatot finanszíroztak 600 ezer lej értékben. Vidéki iskolák és óvodák modernizálását is támogatja a megyei tanács, az elmúlt 5 évben 1,8 millió lejt fordítottak erre a célra. Vidéki könyvtárak, múzeumok, emlékszobák felszerelése nemrég került be, négy pályázatot támogattak közel 100 ezer lej értékben. A helyi közösségek biztonságát tekintve fontos szerepük van az önkéntes tűzoltóalakulatoknak, éppen ezért indította el a megyei tanács az önkéntes tűzoltó szertárak felújítását, felszerelését célzó programját is. Ugyancsak ide tartozik a népszerű Iskolatáska program is, amelynek köszönhetően 2013 óta közel 20 ezer előkészítős kisdiák kapott iskolatáskát és tanfelszerelést iskolakezdéskor, a csomagok összértéke eléri az egymillió lejt. A tanórák utáni oktatás, az after-school program, bár kevés helyen indult még el, az egyik legfontosabb és legnagyobb hatású program, derült ki a tanácsülésen. Az elmúlt években 10 csoport számára közel 100 ezer lejt fordítottak erre a célra.

A csütörtöki tanácsülésen a Lemhény-Kézdiszentlélek közötti 114-es számú megyei út korszerűsítésének tervezési tárgykörét is jóváhagyták. Mint elhangzott, már a tervezési folyamatot is uniós forrásokból finanszírozzák, a 19,2 km-es útszakaszon ugyanakkor a felújítás során számos okos megoldást is bevezetnének.

Átvette megyei tanácsosi mandátumát dr. Szász István-Endre, aki Gál Károly lemondását követően került a testületbe. A mikóújfalusi, állatorvosi végzettségű Szász István-Endre a megyei tanácsosok előtt letette az esküt. Mint ismert, Gál Károly parlamenti képviselőként folytatja közéleti tevékenységét.

Hírek