Itt vagy: » Hírek » Zöld Háromszék: Kitakarították a Feketeügy alsó szakaszát is

Zöld Háromszék: Kitakarították a Feketeügy alsó szakaszát is

2022. május 15., vasárnap

Több mint 7000 zsáknyi szemetet gyűjtött az a 800 önkéntes, akik május 14-én, szombaton részt vettek a Feketeügy mentén és a mellékágak partjainál megszervezett nagytakarítási akción. A Kovászna Megye Tanácsa által elindított Zöld Háromszék programhoz idén 8 közigazgatási egység, fiatalok, a helyi önkormányzatok képviselői, családok és baráti társaságok csatlakoztak.

A nagyszabású takarítási akciót az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete és a Lemhényi Ifjúsági Szervezet kezdeményezésére szervezték meg. A megmozdulás célja, hogy Háromszék legyen az ország legtisztább megyéje.

A Feketeügy partjának kitakarítása már tavaly elkezdődött, idén pedig a folyó 65 km-es alsó szakaszát, valamint 200 km-en a mellékágakat tisztították meg. Az önkéntesek a rengeteg kidobott műanyag palack, olajos hordók és építkezési törmelékek mellett matracokat és iskolatáskákat is találtak a parton. A temérdek mennyiségű szemetet a lécfalvi hulladékkezelő központhoz szállították.

A kezdeményezésről Lukács Botond, a Lemhényi Ifjúsági Szervezet elnöke elmondta: „Hosszútávú célunk ezzel a takarítási akcióval, hogy Kovászna megye legyen Románia legzöldebb megyéje. Nagyon jó úton haladunk ennek eléréséhez. Idén is több, mint 800 önkéntes csatlakozott a kezdeményezéshez. Mindemellett szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a környezetvédelemre, hiszen több odafigyeléssel, kevesebb ilyen programra lenne szükség.”

A szombati esemény logisztikai és anyagi hátterét Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület, valamint partnerei nyújtották. A szervezők az önkéntesek számára zsákokat és kesztyűket biztosítottak.

„Nagyon sok ember csatlakozott az idei akcióhoz is, sőt voltak települések, ahol 2-3 héttel korábban már megszerveztek egy takarítást és részt vettek a mostani megmozduláson is. Egyértelműen sikeresnek tekinthetjük az idei Feketügy nagytakarítást, amelyben jelentős szerepet vállaltak a helyi önkormányzatok és az önkéntesek. Az összegyűjtött szemét mennyisége hatalmas, több mint 7000 zsák”— ismertette, Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója.

A szombati nagytakarításhoz Gelence, Szentkatolna, Zabola, Barátos, Nagyborosnyó, Réty, Uzon és Kökös község önkéntesei mellett számos civil és ifjúsági szervezet társult.  

Hírek