Itt vagy: » Hírek

Hírek

Első az egészségügy
2024. július 16., kedd

Több, a megyei kórházat érintő tanácshatározatot is elfogadott szerdai ülésén Kovászna Megye Tanácsa.

A biztonság a legfontosabb. Együttműködés a hegyimentő-szolgálat és katasztrófavédelem között
2024. július 2., kedd

Gyorsaság és hatékonyság életmentéskor és vészhelyzetben – ezeket szorgalmazza az a protokollum, amelyet június 2-án kötött meg Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára minden megyében szorosabb együttműködést alakítanak ki az önkormányzatok alá tartozó hegyimentő közszolgálatokkal.

Elektromos kisbuszok a vidéki iskolásoknak
2024. május 29., szerda

A háromszéki vidéki diákok tanulási lehetőségeit és életkörülményeit javítja az az elektromos iskolabuszok vásárlását célzó uniós projekt, amelyet Kovászna Megye Tanácsa pályázott meg 35 helyi önkormányzattal partnerségben. Összesen 36 elektromos iskolabusz érkezik a megyébe. Május 29-én 19 járműre vonatkozó szerződést írt alá a megyei önkormányzat vezetősége.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024. május 23., csütörtök

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Közösségépítés a cél – Civil és egyházi pályázatok
2024. április 26., péntek

Elbírálták a Kovászna Megye Tanácsához beérkező civil és egyházi pályázatokat, a nyertesek listáját a csütörtöki tanácsülésen fogadták el. A megyei önkormányzat februárban hirdette meg a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatokat. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet pályázni, továbbra is kiemelt támogatást kapott a táboroztatás, illetve előnyt jelentettek a népviselet beszerzését célzó programok.

Kéznyújtás időseknek, betegeknek
2024. április 15., hétfő

Több mint 2000 személynek biztosítanak idős- és otthoni beteggondozást Háromszéken. Kovászna Megye Tanácsa idén is egymillió lejjel támogatja a Gyulafehérvári Caritas, a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Kovászna Megyei Vöröskereszt szociális tevékenységét. Az összeg nagyrésze, 835 ezer lejt a idős- és beteggondozásra fordítják, a fennmaradó keretből hátrányos helyzetű gyerekek, családok felzárkóztatását célzó programokat támogatnak.

Hungarikum a székelykapu
2024. március 28., csütörtök

Hungarikum-díjat kapott a székelykapu a napokban megtartott IV. Hungarikum Díjátadó Gálán a Veszprémi Petőfi Színházban. Az elismerést dr. Szőcsné Gazda Enikő, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzkutatója vette át.

„Forr a dalom” a Sepsi Pilvaxban
2024. március 12., kedd

Nemzeti ünnepünk alkalmából második alkalommal nyit március 15-én, Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Pilvax. Kovászna Megye Tanácsa, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében, a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várják az ifjúságot és az ünneplőket Sepsiszentgyörgy főterén, a Tein Teaházban.

Március 22-ig pályázhatnak a civil szervezetek és egyházak
2024. február 22., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa idén is meghirdette a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet igénylést benyújtani. Továbbra is kiemelt támogatást kap a táboroztatás, 2024-ben pedig 200 ezer lejre növelték az ifjúsági pályázatok keretösszegét.

2024 – az együttműködés éve Háromszéken
2024. február 16., péntek

Közösségek, intézmények közötti együttműködésre építi idei költségvetését Kovászna Megye Tanácsa, amely csütörtökön fogadta el a megye és a hozzátartozó intézmények költsgévetését. Kovászna megye idén 537 millió lejből, azaz 107 millió euróból gazdálkodik.

 

Kevesebből többet teljesíteni
2024. február 7., szerda

Kovászna Megye Tanácsa a helyi költségvetések kiegyensúlyozása érdekében 36,8 millió lej felhasznásáról döntött keddi ülésén, figyelembe véve a vidéki fejlesztéseket.

„Nagy érték ez a díj, mert itt élek Háromszéken”, Jánó Mihály művészettörténész kapta a Háromszék kultúrájáért díjat
2024. február 7., szerda

Több évtizedes értékfeltáró, műemlékmentő, szakírói és művelődésszervezői tevékenysége elismeréseként Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész, muzeológus kapta idén a Háromszék kultúrájáért díjat, melyet hagyományosan a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen adnak át. Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Megyei Művelődési Központ 2013-ban alapította az évente odaítélt  elismerést, amellyel olyan háromszéki személyiségeket köszöntenek, akik több évtizeden keresztül meghatározták a térség kulturális életét, akik szakmaiságukkal, hivatástudatukkal, kitartó munkájukkal egész közösségünket szolgálták.

700 háromszéki diák utazási költségének megtérítése rendeződik
2024. január 31., szerda

Megállapította Kovászna Megye Tanácsa a diákok ingázási költségeinek átalánydíját, amelyre azok a diákok jogosultak, akik nem a lakóhelyük szerinti településen járnak iskolába, és nem elérhető számukra a közszállítás. Háromszéken 35 bani/km az átalánydíj, a juttatásra jogosult tanulók februártól kezdődően kapják meg az átalánydíj alapján kiszámolt összegeket.  

Az emberek és az önkormányzatok viselik a kormány fejetlen döntéseinek következményeit
2023. december 21., csütörtök

Fejetlen és átgondolatlan átszervezést írt elő a bukaresti kormány megszorító intézkedéscsomagjában, és pár hónappal később, amikor életbe kellene léptetni, visszatáncoltak – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt követően, hogy a csütörtökre összehívott tanácsülésen 11 határozattervezetet kellett visszavonni az eredeti napirendről.

Év végi szolidaritás Háromszéken
2023. december 15., péntek

Költségvetéskiigazításról döntött csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa: a jövedelemadóból visszaosztott többletből 2 millió lej jár Háromszéknek. Ezúttal nemcsak lakosságarányosan osztották el az összeget, hanem a Sepsiszentgyörgynek járó részt, a megyeszékhely felajánlására vidéki fejlesztésekre irányítják át.

Bővült a megyei tanács költségvetése
2023. december 7., csütörtök

Több mint 5,6 millió lejjel bővült Kovászna Megye Tanácsának költségvetése december első hetében. A megyei önkormányzat csütörtökön tartott soros ülésén a testület többek között a beérkező pénzösszegek elosztásáról döntött.

 

Elismerés a többlettevékenységet végző diákoknak és pedagógusoknak
2023. december 6., szerda

Háromszéken 467 diák és 256 felkészítő tanár kap pénzjutalmat Kovászna Megye Tanácsától a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért. December 6-án, szerdán a Székely Mikó Kollégium és a Református Székely-Mikó Kollégium, valamint a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes és a Petőfi Sándor általános iskolák díjazottjai vehették át a pénzjutalmat.

Kiváló minőségű pálinkák versenye. Díjazták a legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat
2023. november 22., szerda

Minőségi ugrás tapasztalható az erdélyi pálinkafőzés terén, ezt bizonyítják a II. Transylvanian Spirit - Erdélyi pálinka- és párlatversenyre benevezett minták – értékelte egyöntetűen a verseny szakmai zsűrije. A megmérettetés résztvevőit rendhagyó módon, online gála keretében díjazták november 19-én.

Felkészülten a téli időszakra
2023. november 13., hétfő

Háromszéken a Kovászna megyei Út és Híd Rt. biztosítja ebben az évben is a megyei utak téli karbantartását. A megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalat a téli hónapok alatt Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón működtet hótalanítási bázist, innen indítják a gépeket, amikor az időjárás megköveteli.   

Kézdivásárhelyen és Gelencén építünk lakásotthonokat
2023. november 10., péntek

A költségek növekedése miatt módosítottuk a SERA Románia Alapítvánnyal megkötött partnerség mellékletét. Erről döntöttünk Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén.

Radiológiai asszisztens-képzés Sepsiszentgyörgyön
2023. november 6., hétfő

Magyar nyelvű, hároméves, radiológiai és orvosi képalkotó diagnosztika asszisztens képzés indul jövő szeptemberben a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kihelyezett Tagozatán. Az erre vonatkozó stratégiai együttműködési megállapodást november elején írták alá a kincses városban András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kórházmenedzsere és Dr. Daniel David egyetemi professzor, a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora. Az eseményen jelen volt a projekt koordinátora, Dr. Markó Bálint egyetemi professzor, prorektor is.

Rózsából is pálinka
2023. október 30., hétfő

Elbírálták az erdélyi pálinkaversenyre benevezett mintákat

Újjászületett a Székely Nemzeti Múzeum
2023. október 27., péntek

Megnyílt a felújított Székely Nemzeti Múzeum, amely négy év után ismét tárt kapukkal várja látogatóit. Csütörtökön tartották a múzeum újranyitási ünnepségét, délelőtt hazai és magyaroszági meghívottakat, intézményvezetőket, délután a nagyközönséget várták a Kós Károly által megálmodott múzeumépületbe. Az újranyitás iránti érdeklődést mi sem mutatja jobban, minthogy többszázan vettek részt a nagyközönségnek szóló, délutáni nyitóünnepségen.

Bővítik a lécfalvi hulladéklerakót
2023. október 19., csütörtök

Költségvetéskiigazítás, a lécfalvi hulladéklerakó továbbfejlesztése, megyei útszakasz korszerűsítéshez szükséges dokumentáció aktualizálása és megfigyelővel ellátott kilátó építése – többek között ezek voltak a csütörtöki tanácsülés legfontosabb határozatai.

Marosvásárhelyen adták át az idei Orbán Balázs-díjakat
2023. október 12., csütörtök

Idén Marosvásárhelyen került sor a XIV. Székelyföld Napok egyik kiemelkedő eseményére, a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjak átadási ünnepségére. A legnagyobb székelyről elnevezett kitüntetéseket idén olyan személyiségek kapták, akik a hagyományos népi kultúra megőrzésében, a népi mesterségek megmentésében, a népszokások megörökítésében és mindezek továbbadásában végeztek kimagasló munkát, életükkel, tevékenységükkel is példát mutatva a következő nemzedékeknek.

Aranykiadású kürtőskalács-fesztivál
2023. október 9., hétfő

Páratlan aranykürtős, húsz méteres rekord dorongos sütemény, reformkürtős, Székelyföld legjobb kürtőskalácssütői, jókedv, édes illatok és versenyhangulat – ez jellemezte az október 6-8. között megszervezett 5. Kürtőskalács – Édes Ízek fesztiválját Sepsiszentgyörgyön.

Az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címre idén tizenhárom csapat gyúrt rá a legjobb hagyományos receptéből készített cukormázas kürtőssel. A visszatérő Kovászna, Hargita, Maros megyei csapatok mellett ez alkalommal Kolozs és Szatmár megyei résztvevők is versenybe szálltak.

 

Helyreáll a háromszéki közszállítás
2023. október 5., csütörtök

Hétfőtől Kézdiszéken, Orbaiszéken és Bodzavidéken is menetrendszerűen indulnak a járatok –   harmincegy útvonaltervet hagyott jóvá csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa, további 16 útvonalra folytatják a közbeszerzést, hogy a megye minden részében biztosított legyen a közszállítás.

Édes-aranyos fesztivál Sepsiszentgyörgyön
2023. szeptember 28., csütörtök

Ezidáig tizennégy Kovászna, Hargita, Maros, Kolozs és Brassó megyei csapat jelentkezett az 5. Kürtőskalács –Édes ízek fesztiválja versenyére.  Október 2-ig még regisztrálhatnak a csapatok a hagyományos és reform kürtős elkészítésére.

Helyi sporttehetségeket támogatjuk
2023. szeptember 28., csütörtök

A Sepsi OSK utánpótlás támogatásáról, a felnőtt fogyatékkal élők bentlakásos otthonának bővítéséről, valamint a közúti ellenőrzések során használatos helyszíni drogteszt beszerzéséről döntött többek között csütörtöki online ülésén Kovászna Megye Tanácsa.

Családbarát Háromszék
2023. szeptember 7., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa ragaszkodik a háromszéki családokat és közösségeket segítő programjaihoz. Az önkormányzat saját költségvetéséből biztosított programjain túl országos és uniós pályázatok révén is javítani akar a helyiek életminőségén.

Diákbarát Háromszék
2023. augusztus 22., kedd

Megduplázta, azaz 200 ezer lejre emelte Kovászna Megye Tanácsa a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei díjazottjainak és felkészítő tanáraiknak szánt támogatási keretösszeget, döntöttek a legutóbbi tanácsülésen. A megyei önkormányzat idén az Iskolatáska programra is nagyobb összeget különített el.

Hírek