Itt vagy: » A megyéről » Turizmus Háromszéken

Turizmus Háromszéken

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület honlapja

 

 

 

 

 

 

Háromszék, vallási és kulturális sokszínűség által gazdaggá tett hegyközti vidék. Székelyföld délkeleti csücske, a Kárpátok kanyarulatával körülölelt természetes táj, ahol ásványvízforrások bugyognak, melyek nemcsak üdülésre teszik alkalmassá a vidéket, hanem gyógyító erejük is híres. Nincs a magyarok lakta területeknek olyan része, mely annyi tudóst, híres embert adott volna, mint ez a térség. Ezt a tájat még közel 80 százalékban magyarok lakják, akik önálló életre törekednek. Arra, hogy maguk rendezzék sorsukat, maguk rendelkezzenek jövőjükről.

 

 

Háromszék legmagasabb pontja az 1.777 méter magas Lakóca-tető. A megyében nem csak a túrázóknak kedvez a terep. Míg a patakok és folyók a horgászokat csalogatják pisztrángra vagy csukára, az erdők a vadászokat és fotósokat lepik meg gazdag nagyvad állományukkal. Sűrűn fordul elő a barnamedve, kárpáti szarvas vagy vaddisznó, de a szerencsések hiúzt vagy farkast is láthatnak. Aki hallgat a vadon szavára azt terített asztal várja erdei gyümölcsökkel és gombákkal.

 

Ha az anyatermészet illatával beteltek és a borvíztől, mofettától pezseg a vérük, engedjék át magukat az épített örökség történelmi hangulatának.

Háromszék vártemplomai akár különféle építészeti stílusok tananyagaként is szolgálhatnak. A román stílusú és korai gótikus gelencei Szent Imre templom freskóiról is híressé vált, de csodálatos gótikus mennyezete van a sepsiszentgyörgyi vártemplomnak, s lehet majdnem minden település remekbe szabott isten-házát sorjázni Bikfalvától Zaboláig, Kilyéntől Perkőig festett kazettás mennyezetekkel, erődítményekkel, róvásírás emlékekkel.

 

 

Háromszék a kúriák földje, amelyről nemrég gyönyörű album jelent meg. A történelmi épületekből bőven akad olyan, amit vendéglátásra alakítottak ki.

 

Háromszék olyan személyiségekkel büszkélkedhet, akik a magyar történelem, kultúra és tudományos élet legendás egyéniségeivé nőtték ki magukat. Felsorolni őket hosszú időt vesz igénybe, most pusztán említést teszünk néhány kiemelkedőről:

  • Gábor Áron, Bereck szülöttje szájából hangzott el a szállóigévé vált mondat: "Lészen ágyú!" Az 1848-as szabadságharcban sikerült is a harangokból öntött ágyúkkal egy jó ideig feltartóztatni a hazára törő ellenséget.
  • a kisbaconi Benedek Elek meséi gyermekkorunk olyan élménye, mely egész életünkön végigkísér,
  • zágoni Mikes Kelemen, Rákóczi fejedelem hű társa a száműzetésben, leveleiben zengett ódát a szülőföldről, s annak szeretetéről,
  • szintén Zágon nagy szülöttje, Kiss Manyi színésznő,
  • Kőrösi Csoma Sándor, a nagy keletkutató, tibetológus valódi kultusza él Csomakőrösön és Kovásznán,
  • Dózsa György, a tüzes vastrónon megégetett lázadó parasztvezér szülőfaluját, Dálnokot turistabuszok sokaságának utasai keresik fel évente, hogy leróják kegyeletüket a monumentális szobornál,
  • Kriza János gyűjtése nélkül nem lenne teljes a magyar kultúra.

 

Ha turizmus, akkor természetesen gasztronómia is. Ebben nyújt maradandót ínyencségeivel a háromszéki konyha mely helyi termékekre támaszkodik és összeolvasztja az itt élő közösségek szakácstudásának legjavát. Különlegességként említenénk az állattartásból származó tejtermékeket, húskészítményeket, savanyú leveseket, keleti édességeket, amit borvízzel nyomtathatunk le.

Az év folyamán gyakran szerveznek gasztronómiai rendezvényeket is. Készül itt kolbász, óriás gombapaprikás, töltött káposzta, szilvás gombóc, túrós puliszka, kürtőskalács és sok más.

 

 

Háromszék Erdély legnagyobb és legteljesebb városünnepével büszkélkedhet, a Szent György Napokkal. Az Óriáspince-tetőn évente megszervezik a Székely Vágtát a Nemzeti Vágta egyetlen hivatalos határon túli előfutamát. A perkői kápolna a somlyóhegyihez hasonló búcsújáró hely, de sor kerül olyan kulturális ínyencségekre is, mint a Cigányfolklór-tábor a megye legmagasabban fekvő településén, Kommandón.

 

Társulataink: a Tamási Áron Színház, a Háromszék Néptáncegyüttes, az MStúdió Európa szerte díjazottak.

 

Legyen Ön is vendégünk!

Fedezze fel Háromszéket!

Hírek