Itt vagy: » Hírek » 1 millió lej a kórháznak

1 millió lej a kórháznak

2016. május 20., péntek

Célirányos támogatást kapott az egészségügyi szaktárcától a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház: az intézmény 1 000 000 lejt kapott különböző csövezetékek cseréjére.

Célirányos támogatást kapott az egészségügyi szaktárcától a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház: az intézmény 1 000 000 lejt kapott különböző csövezetékek cseréjére.

András Nagy Róbert, az intézmény menedzsere elmondta: az összeget a 2018 végéig tartó munkára fordítják, ennek keretében a kórház vízvezetékrendszerét, tűzcsapjait, kanalizálását és szennyvíztisztítását oldják meg. A tervek közt szerepel egy 250 köbméteres víztartály telepítése is: ez vésztartalék az egészségügyi intézmény számára, vízhiány esetére – nem mellékesen feltétele is az intézmény működési engedélynek.

A menedzser azt is elmondta, hogy a vezetékcsere mellett fontos újítás lesz, hogy a kórház a saját szennyvízét tisztítva küldi tovább, míg az esővizet a városi szennyvízhálózatba kötik direkt módon – ezt megelőzően a kórház szennyvize szűretlenül távozott.

A másik fontos újítás a tűzcsapok víznyomásának növelése: a szabvány itt másodpercenként 20 liternyi vízhozamot ír elő, ám a városi vízhálózat csupán ennek a felére elegendő. András Nagy Róbert elmondta: a megyei önkormányzat korábban már 300 ezer lejjel támogatta ezt a beruházást, ám további 2 millió lejre van szükség.

Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: a kórházban zajló munkálatokra minden évben közösen pályázik az önkormányzat. Az önrész, amit a megye kell kifizessen minden esetben 5 százalék – ezt az idei költségvetésbe be is foglalták. Henning elmondta: az idén összesen 7 millió lejt kértek az egészségügyi minisztériumtól, ám amint az pénz szűkében várható volt, csupán 1 millió lejt összeget hagytak jóvá. Kovászna Megye Tanácsa továbbra is kiemelt fontosságú kérdésként kezeli a megye legnagyobb egészségügyi intézményét, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat.

Hírek