Itt vagy: » Hírek » 100 év után újraalakult a tűzoltószövetség

100 év után újraalakult a tűzoltószövetség

2013. július 16., kedd

Érces hangú rézfúvósokra, piros villogásra és tizenegy község önkéntes tűzoltóinak az érkezésére ébredt Kézdivásárhely központja vasárnap. A június 16-i megyei tűzoltóverseny díszes felvonulással vette kezdetét.

Érces hangú rézfúvósokra, piros villogásra és tizenegy község önkéntes tűzoltóinak az érkezésére ébredt Kézdivásárhely központja vasárnap. A június 16-i megyei tűzoltóverseny díszes felvonulással vette kezdetét. A megméretkezésre a Sinkovits Stadionban került sor, ahol Háromszék legjobbjai mutatták meg tudásukat.

Köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megye önkéntes tűzoltóinak múltjára is kitért: „Az önkéntes tűzoltás Háromszék vármegyében több, mint 200 éves múltra tekint vissza. A tűzoltók munkájának három pillére van: a szakértelem, az összefogás és a szervezettség. A vész elhárításához éppen ezekre van szűkség: az önkéntes tűzoltók értékét akkor érezni a legjobban, amikor bekövetkezik a baj: ők azok, akik minden egyes esetben, a katasztrófavédelem hivatásos személyzetét is megelőzve érkeznek a helyszínre, ezzel pedig jelentősen csökkentik a keletkezett kárt. Ma, Kézdivásárhelyen szándéknyilatkozatot írunk alá, annak érdekében, hogy 100 év elteltével újraalakítsuk a Háromszéki Önkéntes Tűzoltók Szövetségét. Az egyesület keretében növelni fogunk a támogatás mértékén, segítséget nyújtunk az egyes csapatoknak az egyenruha, illetve a felszerelés beszerzésében is”.

György Alfons a Kovászna megyei tűzoltóság vezetője elmondta, az idén nehezebb a feladat, hiszen a szigorodtak a versenyszabályok. A Sinkovits Stadionban tartott esemény három próbából állt: a konkrét oltással fűszerezett stafétaversenyből, az ügyességi és akadály versenyből, valamint a szerelési megmérettetésből. A nap végén fair play díjat kapott az idén újraalakult dálnoki csapat. A dobogó harmadik lépcsőjére a bereckiek állhattak, a második helyezést Uzon csapata szerezte meg, míg első helyen a lécfalviak végeztek.

A versenyre a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) sem érkezett üres kézzel: az érdeklődők megcsodálhatták a megyei SMURD legújabb mentőautóját, valamint a múlt héten érkezett tűzoltókocsit is, amelyek értéke meghaladja az 1,5 millió új lejt. Az új autók beszerzése Kovászna Megye Tanácsának köszönhető, hiszen a Központi Fejlesztési Régió többi megyéjével együtt közös pályázat útján vásárolták az eszközöket.

 

Hírek