Itt vagy: » Hírek » 2015 - A fejlesztések éve

2015 - A fejlesztések éve

2015. január 15., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa hosszú távú fejlesztési programokra összpontosít az elkövetkező években – jelentette be Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke.
 

 

Kovászna Megye Tanácsa hosszú távú fejlesztési programokra összpontosít az elkövetkező években – jelentette be Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke.


Az idei első soros ülés keretében, január és februárra ideiglenes költségvetést fogadott el az önkormányzat, azzal a céllal, hogy a nagy volumenű projektek számára biztosítsa a megfelelő anyagi háttéret, a végleges költségvetés elfogadásáig. 2015-ben több Európai Uniós finanszírozású projekt (hulladékgazdálkodás, kórházfelújítás, orvosi eszközök vásárlása, környezetvédelmi pályázat) lezárását is jelenti, ugyanakkor elkészül az Apácát Nagyajtával összekötő híd, de a Sepsiszentgyörgy - Illyefalva és Brassó megye határa közötti megyei út rehabilitálása is szerepel az idénre kitűzött tervek közt. Az utóbbival kapcsolatban Fodor Imre, a község polgármestere elmondta: „Sokan ígérték ezt meg, de az út soha sem készült el. Most a megyei tanács saját költségvetéséből javítja meg: az emberek 20 éve várják ezt a dolgot, s végre bekövetkezik.” A beruházások teljes listáját, immár véglegesített költségvetésben, februárban tűzik napirendre.


„Az idei költségvetésben is a szociális kiadások jelentik a legnagyobb tételt. Fontosnak tartjuk a szociális háló megerősítését. Csupán néhány példát kiemelve:8,3 lejről szerencsére 16,8 lejre emelkedett az intézeti gondozásban, vagy hivatásos nevelőszülőkkel élő gyerekek étkeztetésére szánt napi keret. Három év alatti gyerekek esetében ez az összeg napi 6 lejről 12 lejre emelkedett. Ez 100%-os növekedés az elmúlt évekhez viszonyítva. A megyében több mint 1200 gyerek részesül valamilyen szociális szolgáltatásban. Ezen túlmenőleg Hídvégen egy 107 idős embert befogadó öregek otthonát működtetünk.” – fogalmazott Tamás Sándor.

A testület arról is döntött, hogy részt vesznek, egy az Európai Bizottság által kezdeményezett programban, amely idős embereket céloz meg. Az Off to spas (azaz: Irány a spa-k) program célja, hogy az idegenforgalmi termékeket, szolgáltatásokat fejlessze. A projekt háromszéki koordinátora, Albert Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület irodavezetője hangsúlyozta: a háromszéki mofetták, illetve fürdőturizmusra alapozó szolgáltatások kihasználtságán sokat lendítene, ha konstansan, külföldről érkező vendégeket fogadhatna a megye. A program minimális önrészt feltételez, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy egy eddig nehezen elérhető célcsoportot szólítson meg.


Az ülés keretében felmerült a fogorvosi sürgősségi ellátás biztosításának lehetősége is – erre is keresik a megfelelő megoldást. A tanács megszavazta az összes napirendre tűzött tervezetet.

 

Hírek