Itt vagy: » Hírek » 2015 – a gyarapodás éve Háromszéken

2015 – a gyarapodás éve Háromszéken

2015. február 23., hétfő

„Az idei költségvetésünk eredményét elsősorban a megye lakói fogják érzékelni” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke február 16-án, hétfőn. A megyei önkormányzat elfogadta az éves költségvetést.

„Az idei költségvetésünk eredményét elsősorban a megye lakói fogják érzékelni” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke február 16-án, hétfőn. A megyei önkormányzat elfogadta az éves költségvetést.

„Az elmúlt 25 évben idén történt meg először, hogy a költségvetésen belül, a beruházási összegek meghaladják a működési költségekre előirányzott tételt. 2015 Háromszéken a gyarapodás éve, hiszen az idei költségvetésünk 334 188 000 lej, ami több mint 74 millió eurónak felel meg. Ebből az összegből a legnagyobb tétel a környezetvédelem, amelybe a lécfalvi hulladék feldolgozó is beleértendő ez összesen 26%-ot jelent, a második helyen az egészségügy található, amely 21%-ot tesz ki, 14%-ot jelentenek a megyei utak illetve közlekedéssel kapcsolatos tételek, a megyei tanács saját apparátusának költségei 8% százalékát képviselik a költségvetésnek, kulturális tevékenységekre, valamint egyházi támogatásra 7%-ot fordítunk, az iskolán kívüli oktatás pedig a teljes költségvetés 2%-át jelenti” – fejtette ki Tamás Sándor.

A szociális védőháló a működési költségek 36%-át teszi ki – az elmúlt évekbe rendszeresen ez volt a legjelentősebb tétel. Az önkormányzat naponta 1 350 árvagyerek ellátásáról gondoskodik, míg a valamilyen típusú fogyatékkal regisztrált személyek száma a tavalyihoz képest újra nőtt, az idén 5 234-re emelkedett számuk (2014-ben 4 851, 2013-ban 4 559 regisztrált fogyatékkal élő személy volt Kovászna megyében).

A fejlesztési fejezetben hulladékgazdálkodásra 72 442 000 lejt irányzott elő az önkormányzat: ez nem csak a lécfalvi beruházást tartalmazza, hanem a kézdivásárhelyi, valamint a sepsiszentgyörgyi szemétdombok ökologizálást is tartalmazza. Kézdivásárhelyen valószínűleg tavasszal záródik le a munkálat, ugyanakkor Tamás Sándor arról is beszámolt, hogy a megyeszéken már két hónapja zajlik a rehabilitálás.

A tanácsülésen elhangzott az is, hogy Háromszéken több olyan program is folyamatban van, amely az egészségügyi szolgáltatások javítását célozza: „30 rezidens orvosnak biztosítunk minisztérium segítségével havi 600 lejes ösztöndíjat, ugyanakkor elkészülnek az idén az orvosi lakások is” - fogalmazott a tanácselnök. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújítása több forrásból is zajlik: az országos biztosítóháztól 50,3 millió lejt, megyei önkormányzati alapból 800 000 lejt, európai alapokból pedig 60,3 millió lejt fektetnek a megye legnagyobb kórházába. Az intézmény felszerelését is korszerűsítik, a beruházások értéke 27 millió lej. Az egészségügyi szolgáltatások javítására Barót, illetve Kézdivásárhely esetében összesen 20 000 - 20 000 lejt fordít a megyei önkormányzat, míg a vidéki orvosi rendelők felújítását célzó programra az idén 200 000 lejt jut.

A közlekedés javítását célzó beruházások is jelentős tételt képeznek: 75 km aszfaltszőnyeg leöntésére készül az önkormányzat. A felújítási munkálatokat a Sepsiszentgyörgy – Illyefalva – Vámoshídpuszta szakaszon kezdik meg, továbbá zajlik a 105 méter hosszú Nagyajta – Apáca híd építése is. Az múlt évben elkészül a híd talapzata, helyére került a vasazat, a két oldalt összekötő elemek is a helyszínen vannak – „a híd mindenképp elkészül az idén” – szögezte le Tamás Sándor.

A tanácsülés keretében elfogadták azt a határozatot is, amelynek értelmében elkészülhet a Málnásfürdőt Barótón át Ágostonfalvával összekötő út rehabilitálásának terve is. A projektben Brassó Megye Tanácsa is részt vesz – a két önkormányzat közös pályázat elkészítésén dolgozik. Számos tétel szerepel még a költségvetésben, ezek között fontos helyre került a baróti tűzoltóállomás, amely állandó felügyeletet tud biztosítani Erdővidék biztonságának érdekében.

 

Hírek