Itt vagy: » Hírek » 24 autó vigyáz ránk

24 autó vigyáz ránk

2014. június 27., péntek

Ez elmúlt 4 év alatt Kovászna megyébe összesen 13 tűzoltóautó és 11 mentőautó érkezett. Ezeket javarészét Európai Uniós alapokból, a Központi Fejlesztési Régió által lebonyolított projekt keretében vásárolták.

 

 

Ez elmúlt 4 év alatt Kovászna megyébe összesen 13 tűzoltóautó és 11 mentőautó érkezett. Ezeket javarészét Európai Uniós alapokból, a Központi Fejlesztési Régió által lebonyolított projekt keretében vásárolták.

Június 26-án, Sepsiszentgyörgy központjában, a Tamási Áron Színházzal szemben a tűzoltóság jellegzetes piros színére festett különleges rendeltetésű autók parkoltak, leginkább a fiatal generáció nagy örömére, hiszen ezúttal jó alaposan szemügyre vehették a kocsikat. A csütörtöki napsütésben tömlőket szemlélő, magas járművekre feligyekező gyerekek nem is sejtették, hogy ezen autók értéke összesen 2 135 050 euró. A meglehetősen bonyolult nevű projekt (szakszerű megnevezése: Projekt a sürgősségi beavatkozási, orvosi ellátási rendszer minőségének és kapacitásának javítása céljából, a 7. számú Központi Fejlesztési Régióban) két időszakra tagolható: az első fázisban, amely 2008 és 2010 között zajlott, Kovászna megye számára 6 tűzoltó és műszaki mentőjármű vásárlására adott lehetőséget, összesen 5 913 935 lej értékben. A második szakaszra 2012 és 2014 között került sor, ekkor 2 mentőautót és 5 különleges rendeltetésű járművet vásároltak a Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal (ISU) számára, összesen 3 458 935 lej értékben.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a projekt lezárásnak alkalmából hangsúlyozta: „A megyében az elmúlt 4 évben leginkább ennek a programnak köszönhetően érkeztek új mentési feladatokat ellátó autók. 13 darab a katasztrófavédelemhez került, de ezen kívül 8 új mentőautó és 3 SMURD-os mentő is szolgálatot teljesít a megyében. Az elkövetkezőkben az a célunk, hogy Baróton létesítsünk új garázst, ezáltal szavatolva az erdővidéki beavatkozások rövid idejét.”

A Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget képviselő Șimonca Liviu ezredes elmondta: az új autókat elnézve visszagondol arra az időszakra, amikor meglehetősen elavult felszereléssel kellett életeket és vagyont menteni a tűzoltóságnak. Ezt figyelembe véve különösen jó érzéssel tölti el, hogy az új járműveknek köszönhetően az ISU reagálási ideje a korábbi egyharmadára csökkent. Șimonca hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a tűzoltóság sikeresen felnőtt ezen járművek használatához.

 

 

Hírek