Itt vagy: » Hírek » 360 óra a méhészetért

360 óra a méhészetért

2015. március 2., hétfő

Hétfőn, azaz március 2-án, még lehet jelentkezni a Kovászna Megyei Agrárkamara által indított méhésztanfolyamra. A jelentkezők 400 lejes díj fejében összesen 360 órán vehetnek részt, ezek túlnyomó része gyakorlat.

 

Hétfőn, azaz március 2-án, még lehet jelentkezni a Kovászna Megyei Agrárkamara által indított méhésztanfolyamra. A jelentkezők 400 lejes díj fejében összesen 360 órán vehetnek részt, ezek túlnyomó része gyakorlat.

Kozma Béla, az agrárkamara vezetője elmondta: ahhoz, hogy valaki méhészettel kapcsolatos tevékenységet folytathasson megélhetési szinten, a jelenleg hatályban lévő jogszabályok értelmében rendelkeznie kell a megfelelő képesítéssel. A kurzuson számos gyakorló méhész is részt vesz, ugyanakkor többen jelentkeztek azzal a szándékkal, hogy meglévő szaktudásuk fejlesszék – természetesen az újoncok számára is van hely.

Kozma azt elmondta, hogy több példa is van arra, hogy a méhészetből jó megélhetésre tesznek szert azok, akik időt és energiát fektetnek ebbe a tevékenységbe. A konkurencia ugyan jelentős, hiszen az importméz ára jelentősen a hazai alatt van, azonban a minőséget ezen a téren is érdemes előnyben részesíteni.

A tanfolyam gyakorlati része bejegyzett méhészetben zajlik, Illyefalván. A háromszéki méhészek jó szakemberek, véli Kozma Béla, ugyanakkor a tapasztalattal rendelkezők is szívesen tanulnak. Az előző méhésztanfolyam januárban ért véget, román és magyar vegyes csoport kapott diplomát. A márciusi csoport oktatási nyelve magyar, bár ez a véletlen műve.

Az Európai Unió agrárpolitikájának értelmében alapkövetelmény bármilyen szakma esetében a képzés – ez alól a méhészet sem kivétel. Azok, akik a hobbi tevékenységet meghaladó szinten méhészkednek, rendszerint valamilyen formájú jogi személyiséggel is rendelkeznek: ők számos támogatásban részesülhetnek, kezelésekre, kaptárokra. A mézhozamra is létezik becslés: a minimális az évi 15 kiló kaptáronként, például az olyan nehezebb évek esetében, mint a 2014-es, amikor Háromszéken alig volt gyümölcsfavirág. A szám sokkal jobb a kedvező időjárási feltételeket hozó években: olyankor 60-70, vagy akár 100 kg mézet is jelenthet méhcsaládonként.

A Kovászna Megyei Méhészegyesület 2014-ben 102 tagot számlált, ők összesen 9 600 méhcsaládot tartottak nyílván. A kamara 2012-től indított méhészettel foglalkozó szakképzéseket, ezeken összesen 96 személy vett részt.

 

Hírek