Itt vagy: » Hírek » 41 új munkahelyet létesítenek Háromszéken

41 új munkahelyet létesítenek Háromszéken

2015. június 24., szerda

Kézdivásárhely egykori városházán, a jelenlegi Incze László Céhtörténeti Múzeum épületében tartotta soros ülését Kovászna Megye Tanácsa június 23-án, kedden, ahol többek között a kézdivásárhelyi hulladéktároló bezárásáról és a megyei sürgősségi kórháznak adott felszerelésekről döntöttek.

 

Kézdivásárhely egykori városházán, a jelenlegi Incze László Céhtörténeti Múzeum épületében tartotta soros ülését Kovászna Megye Tanácsa június 23-án, kedden, ahol többek között a kézdivásárhelyi hulladéktároló bezárásáról és a megyei sürgősségi kórháznak adott felszerelésekről döntöttek.

A megyei önkormányzat kivitelezésében zajló, 41 új munkahelyet biztosító Kovászna megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer elnevezésű projekt keretén belül felszámolták és ökologizálták a kézdivásárhelyi szemétdombot is. „Kézdivásárhely a legnagyobb haszonélvezője a programnak. A városban zajló munkálatok összértéke több mint 11 millió lej. A kovásznai és bodzafordulói szeméttárolóhoz hasonlóan a kézdivásárhelyi is ma már korszerűen be van zárva, gyakorlatilag a város egyik zöldövezete lett.” - fogalmazott Tamás Sándor megyei tanácselnök. Hozzátette, készül a városi tanács tulajdonában levő átrakó állomás is.   

A tanácsülésen elhangzott, a megyét érintő integrált hulladékgazdálkodási beruházás kapcsán a megyei önkormányzat 13 millió lej értékben átvállalta a programban résztvevő 44 önkormányzattól a rájuk eső önrészt, és bonyolította le a munkálatokat. Fontos a korszerű szeméttároló létrehozása Háromszéken, hiszen a havonta termelt 9 ezer köbméter szemét így megfelelő módon kerül feldolgozásra és értékesítésre a Lécfalva és Maksa között épülő 33 millió lej összértékű üzemben. A projekt keretén belül már megvásárolták a két, egyenként két-két 32 köbméteres konténer szállítására alkalmas autót, amelyek a kézdivásárhelyi átrakó állomásról szállítják majd a hulladékot az új létesítménybe. Ezen kívül beszerezték a komposztálásra alkalmas 2 kisteherautót, 12 darab 1, 1 köbméteres és 18 darab 32 köbméteres szeméttárolót is.

Az elnök beszámolójában azokat a fejlesztéseket is ismertette, amelyeket a megyei és a kézdivásárhelyi önkormányzat közösen végeztek az elmúlt három évben. Ilyen beruházás az Incze László Céhtörténeti Múzeum tetőszerkezetének és épületfrontjának rendbetétele, a Báró Szentkereszty Stefánia gyerekotthon udvarának korszerűsítése, a Borosnyai Kamilla gyerekotthon épületének felújítása, a Torjai út leaszfaltozása és parkolók kialakítása, 15 ezer négyzetméter kockakő átadása a város számára, amelyből 15 Udvarteret sikerült járhatóvá tenni.

A tanács minden határozattervezetet elfogadott. Arról is döntött, hogy a megyei önkormányzat 4,5 millió lej értékben orvosi-műszereket és felszereléseket ad át használatba a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak, amely többek között altató készüléket, endoszkópokat, ekográfokat, sterilizáló gépeket és újszülött osztályra szánt inkubátorokat tartalmaz.

 

Hírek