Itt vagy: » Hírek » 5,5 millió eurót kapott fejlesztésre Kovászna megye

5,5 millió eurót kapott fejlesztésre Kovászna megye

2014. április 4., péntek

Az RMDSZ kormányzati felelősségvállalásának egyik hozadéka, hogy a fejlesztési minisztérium támogatásával Kovászna megyébe infrastrukturális beruházásokra 25 millió lejt (5,55 millió eurót) tudnak fordítani az év első felében.

Az RMDSZ kormányzati felelősségvállalásának egyik hozadéka, hogy a fejlesztési minisztérium támogatásával Kovászna megyébe infrastrukturális beruházásokra 25 millió lejt (5,55 millió eurót) tudnak fordítani az év első felében. A megyei tanács rendezi azon községek és városok tartozásait, ahol elkészült a víz- és csatornázási munkálatok több mint 60%-a.

Az érintett települések Árkos, Bölön, Dálnok, Dobolló, Hídvég, Maksa, Sepsikőröspatak, Sepsibükszád, Lemhény, Zabola, Barót, Bodzaforduló és Kovászna. A víz és csatornarendszer kiépítésére összesen 14 371 888 lejt fordítnak. Hasonlóképpen az elkezdett útépítési munkálatok folytatására és lezárása is jelentős összeg – 5 318 086 lej - jött a megyébe. Ebből az összegből részesül Bereck, Gidófalva, Kézdiszentlélek, Nagybacon, Sepsiszentgyörgy, Uzon és Zágonbárkány. Új munkálatok elkezdésére is lesz lehetőség 5 310 026 lej összegben.

Kovászna Megye Tanácsának közreműködésével 20 közigazgatási egység gondjait oldották meg, ugyanis a nehézkes közbeszerzések, bürokratikus ügyintézés, valamint a kormányprogramok esetleges finanszírozására várva az önkormányzatok az adósság csapdájában kerültek az elmúlt időszakban. Ebből a kormánypénzből, a megyei önkormányzaton keresztül sok esetben immár sikerült rendezni több veszélyessé vált helyzetet.


„Azokon a településeken, ahol rendben voltak a szerződések, ahol elvégezték a munkálatokat, kiállították a számlákat, rendeztük a tartozásokat. Nagy gondokat oldottunk meg néhány olyan településen, ahol az eddig elmarad támogatás miatt már a bankszámlákat is zárolták, ezzel ellehetetlenítették az önkormányzat működését. Mára, többé-kevésbé helyre állt az önkormányzatok anyagi függetlensége. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy gond csak ott merül fel, ahol dolgoznak, ahol építkeznek, és ahol eredményt is tudnak felmutatni.”- mondta el Tamás Sándor elnök. Az önkormányzati vezető hozzátette, hogy az adósságból való kimentés önmagában nem elegendő, a teljes államigazgatási rendszer átalakítására van szükség, így el lehetne kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy a kormányzati fejlesztési programok összehangoltak, ésszerűek és megvalósíthatóak legyenek, a megítélt összegeket pedig időben folyósítsák.

 

Hírek