Itt vagy: » Hírek » 500 éves Sepsimagyarós

500 éves Sepsimagyarós

2012. szeptember 8., szombat

Fél évezred telt el Sepsimagyarós első írásos említése óta: a kis település története töretlen, a falucska báját, pedig csak fokozza a frissen elkészített tájház.

Fél évezred telt el Sepsimagyarós első írásos említése óta: a kis település története töretlen, a falucska báját, pedig csak fokozza a frissen elkészített tájház.

Kisgyörgy Zoltán helytörténész előadása különleges színt adott az ünnepségnek, hiszen nem csupán Sepsimagyarós múltjáról tartott ismertetőt, hanem történelmi szövegkörnyezetbe is helyezte azt. Szeptember 8-án, szombaton nem csak a falu apraja-nagyja, hanem számos vendég is részt vett a frissen felújított tájház avatóünnepségén.

Az épület mérete arról árulkodik, hogy gazdái tehetősebb emberek voltak, az udvaron méretes csűr, és kemence is található. A berendezésről a helybéliek gondoskodtak, Dr. Ráduly István, Uzon község polgármestere beszámolója szerint, sokan hoztak régről megmaradt tárgyakat, szerszámokat, mikor elterjedt a híre annak, hogy a faluban múzeum készül. Az épületet az önkormányzat kimondottan e célból vásárolta meg, a felújítást pedig a régi vasalógyűjteményéről híres néprajzkutató, Bálint Zoltán végezte. A tájház döngöltföld padlójával, kis ablakaival, tapasztott oldalaival csemege azok számára, akik a régi székelyek mindennapjaiba szeretnének betekintést nyerni.

Az avatóünnepség nem lett volna teljes az uzoni huszárok, a mazsorettek és a fúvószenekar jelenléte nélkül. A felszólalók közt jelen volt az épület hajdani tulajdonosának, a Bordás családnak egyik lánya is, aki több mint 50 évig élt ennek az építménynek a falai között. Beszédében háláját és örömét fejezte ki, hogy az a ház, amely oly sokáig otthonául szolgált, megmenekült az enyészettől, mi több, a közösség szolgálatába került.

„1512-ben Monyijoros néven említik a települést, de bizonyos, hogy ötszáz évnél is idősebb ez a falu. Zavarba ejtő távlat. De van az időnek egy másik olvasata is, hiszen ötszáz év, huszonöt emberöltő, huszonöt nemzedék. Miközben egyesek azt harsogják, hogy Székelyföld nem létezik, íme, itt állunk Székelyföld egyik, több mint ötszáz évet megélt településén” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az ünnepség a település központjában folytatódott: itt került sor a falu hajdani tanítójának, Fodor Jánosnak tiszteletére elhelyezett emléktábla leleplezésére. Az iskola azonban nem csak új emléktáblával, hanem az új testvértelepülés, Mezőhegyes önkormányzata által adományozott könyvekkel is gazdagodott. A falunap színes kulturális műsorral, valamint élő zenés szabadtéri mulatsággal zárult.
 

Hírek