Itt vagy: » Hírek » 500 háromszéki diák a Meleg ebéd programban

500 háromszéki diák a Meleg ebéd programban

2021. szeptember 1., szerda

A 2021-2022-es tanévben Kovászna megye hatmillió lejt fordít a tej-kifli-alma programra, ugyanakkor a megyéből három község részt vesz abban a kísérleti programban, amely meleg ebédet biztosít az iskolásoknak.

Háromszéken hetente kétszer almát és kekszet, háromszor kiflit és tejet kapnak a rövid programú óvodások és az 1-8. osztályos iskolások.  Az augusztus végén megjelent kormányhatározatnak megfelelően a tej-kifli-alma programon keresztül Kovászna megye 6 millió lej értékben biztosít pékárut, gyümölcsöt és tejterméket mintegy 23 ezer gyermek számára. Ezt az országos programot európai uniós forrásokból finanszírozza a kormány, a megyei önkormányzatok a technikai lebonyolítói a közbeszerzésnek és az elszámolásnak. Az augusztusi kormányhatározat egyik fontos újdonsága, hogy az iskolákban objektív okok miatt ki nem osztható termékeket eljuttathatják a helyi közösségeknek.

„Évek óta szorgalmazzuk, hogy át kell alakítani ezt a programot úgy, hogy lehessen meleg ebédet adni az iskolákban, ez különösen fontos lenne a nehéz körülmények között nevelkedő gyerekeknek, de összességében is egészségesebb lenne minden iskolásnak. Málnás, Bereck és Mikóújfalu vesz részt Kovászna megyéből abban a kormány által finanszírozott kísérleti programban, amely meleg ebédet biztosít az iskolások számára. Most már a gyakorlat is igazolja, hogy ebbe az irányba lenne érdemes a tej-kifli programot fejleszteni” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Mikóújfalu tavalytól vesz részt a kísérleti programban, a járványhelyzet miatt ugyan szigorították az étkeztetést, de találtunk erre is megoldást, az ételt hazavitték a gyermekek. Örvendünk, hogy idén is bekerültünk a programba, mindenképpen jó kezdeményezés” – osztotta meg tapasztalatait Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere. A községben 156 óvodás és 1-8. osztályos diák kap ebédet a kísérleti programnak köszönhetően.

Nagyon jók voltak a visszajelzések. Azért is fontos a szülőknek is, mert így nyugodtak, hogy a gyermeknek biztosítva van az ebéd” – hangsúlyozta Szotyori Angéla, Málnás község polgármestere. A község 2019-ben elsőként vett részt a kísérleti programban, összesen 120 diáknak adnak ebédet.

Örvendtek szülők, gyerekek egyaránt, és bizony vannak olyan családok, ahol jól jön ez az támogatás. A járvány idején nem adhattunk meleg ételt, de kaptak szendvicset a gyerekek, várták is mindennap” – idézte fel Dimény Zoltán, Bereck polgármestere, aki szerint érdemes folytatni ezt a programot, hiszen a közösség hasznára válik. A kézdiszéki község 319 óvodásnak és tanulónak adhat ebédet, így a megyében összesen több mint félszáz diáknak biztosított az iskolai étkeztetése. Az országban 150 tanintézmény vesz részt a programban, az óvodásoknak és tanulóknak tíz lej értékben biztosítanak díjmentesen meleg ebédet vagy élelmiszercsomagot.

Hírek