Itt vagy: » Hírek » 7 000 teherautónyi föld a hajdani szemétdombra

7 000 teherautónyi föld a hajdani szemétdombra

2016. május 20., péntek

A sepsiszentgyörgyi szemétdomb már csak emlék marad: 7000 teherautónyi föld, három réteges talajszigetelés és 5,6 km gázcső gondoskodik arról, hogy az évtizedek során lerakott hulladék ne szennyezze többé sem a környéket, sem a talajvizet.

A sepsiszentgyörgyi szemétdomb már csak emlék marad: 7000 teherautónyi föld, három réteges talajszigetelés és 5,6 km gázcső gondoskodik arról, hogy az évtizedek során lerakott hulladék ne szennyezze többé sem a környéket, sem a talajvizet.

Május 18-án, szerdán már ökologizált formában adták át a megyeszék hajdani szeméttelepjét: mint ismeretes ezt zárták be utoljára, a Háromszéken összegyűlő hulladékot azóta Brassó megyébe szállítja a TEGA.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a helyszínen elmondta: „2010-ben, Romániában elsőként Kovászna megyében zártuk be a vidéki hulladéklerakókat, ezt követte a megyei hulladékgazdálkodási rendszer teljes átalakítása. A sepsiszentgyörgyi volt a megye legnagyobb szemétdombja. A hulladékgazdákodási rendszer átalakításának összértéke több mint 82 millió lej. Ebből 33 millió lejt a lécfalvi hulladékfeldolgozó üzem elkészítésére fordítottunk, illetve a másik fontos rész a négy város, Bodzaforduló, Kézdivásárhely, Kovászna és Sepsiszentgyörgy szeméttelepeinek bezárása és ökologizálása volt, ez több mit 30 millió lejbe került. Nyilván Sepsiszentgyörgyön volt a legtöbb tennivaló, ahol két szemétdombot kellet felszámolni, ami több mint 1 millió köbméter szemetet jelent, de ma már csak az emléke él ennek, hiszen a fű is kinőtt az ökologizált dombon. Az Európai uniós projekthez a megyei tanács 9,2 millió lejjel járult hozzá saját költségvetéséből, ezáltal átvállalva a helyi önkormányzatok önrészét is.”

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere megköszönte a megyei önkormányzat segítségét a szeméttelep bezárásában: „Ezáltal mentesítették az önkormányzatot egy jelentős költségtől. Ezáltal begyógyítottunk egy sebet a város arculatán. Ez a beruházás és a kórház felújítása is a város és a megye közt zajló együttműködés gyümölcse, amiből a sepsiszentgyörgyi, a háromszéki emberek nyertesen kerültek ki. Jövő héten átvesszük a beruházást, meg kell oldanunk az őrzését, és valamilyen funkciót, szerepet kell találnunk ennek a helyszínnek. Erre vonatkozóan ötletpályázatot hirdetünk, hosszú távon az a célunk, hogy ez ne egy halott terület legyen, hanem valamilyen funkciót rendeljünk hozzá: várjuk a lakosság ötleteit. Van itt 3,2 km út, nyilván valami olyant kell kitalálni, amit a helyszín technikailag is engedélyez.”

 

A következő nagy lépés a lécfalvi hulladékfeldolgozó üzembe helyezése. Ambrus József a megyei hulladékgazdálkodási egyesület elnöke ezzel kapcsolatban június 13-át említette, hiszen eddig a dátumig jelentkezhetnek a telep üzemeltetésére pályázók. Ambrus szerint némi szerencsével akár két hónap múlva is elkezdheti működését a feldolgozó. A teljes munkálat kivitelezői a Hidroconstrucția, a Proconstruct, a Trio Impex, az Argif, a terveket pedig az Intergroup Engineering készítette.

Sepsiszentgyörgyön a földmunka távolról is látszik, kevésbé látványos a talajvíz, illetve a hulladékok bomlása miatt keletkező gázok tisztítási folyamata: az előbbit dréncsövek segítségével vezetik egy helyi szűrőrendszerbe, majd tovább a városi szennyvíztisztítóhoz, míg a gázt egy kimondottan ezen célra kifejlesztette berendezés segítségével környezetbarát módon elégetik. A szakemberek prognózisa szerint folytonos csökkenés mellet még három évig termelődik gáz, a domb pedig két év alatt szárad ki.

Hírek