Itt vagy: » Hírek » 800 fénykép legjava

800 fénykép legjava

2013. május 10., péntek

Székelyföld értékei, Fekete-fehér és Színes kategóriában díjaztak fényképészeket a Székelyföldi Fotobiennále keretében. Az eseménynek kettős szerep jut, hiszen egyben a negyedik alkalommal megszervezett Székelyföld Napok nyitórendezvénye is.

Székelyföld értékei, Fekete-fehér és Színes kategóriában díjaztak fényképészeket a Székelyföldi Fotobiennále keretében. Az eseménynek kettős szerep jut, hiszen egyben a negyedik alkalommal megszervezett Székelyföld Napok nyitórendezvénye is. Május 10-én, pénteken, Kézdivásárhelyen, a Vígadó Művelődési Házban a pályamunkákból összeállított kisfilm vetítésével vette kezdetét a gála.

Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője megnyitó beszédében elmondta: az első Székelyföldi Fotobiennále egyben a székelyföldi fényképészet ünnepe is.

A kettős rendezvényt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg: „Székelyföld gondolkodásában, gasztronómiájában és számos más területen körülhatárolható. Mégis sokkal többet mond mindennél egy kép: a fotográfia kezdeteitől Székelyföld nagyjai, mint Orbán Balázs és sokan mások, végigjárták ezt a tájat. A biennále képei bizonyítják, hogy Székelyföld több mint egy jól sikerült háttér a fényképekhez. A képek mögött emberek vannak, akik a lényegét ragadják meg ennek a régiónak” – fogalmazott a tanácselnök.

Isán István Csongor, a Hargita Megyei Művelődési Központ igazgatója hangsúlyozta: a kiállítás olyan színvonalat képvisel, amit bárhol meg lehet mutatni. „Nekünk kultúraszervezőknek az a legfontosabb szerepünk, hogy ezeket a képeket, vagy a színvonalasan dolgozó fotósokat eljuttassuk bármerre. Ezeket az értékeket a saját közönségünknek is meg kell mutassuk: ezeket az értékeket ki kell vigyük azokhoz, akikről szólnak.”

A zsűri képviseletében Balási Csaba szólalt fel: „A Székelyföldi Fotobiennále lényegében Erdély fényképészeit szólította meg. Az itt kiállított 120 munkát, a zsűri megközelítőleg 800 munkából válogatta össze. A fényképek keresztmetszetét jelentik az erdélyi magyar foto művészetnek. A ma kiállított anyag abszolút módon versenyképes bármilyen nemzetközi versenyen.” Balási azt is elmondta, hogy a biennále második pozitív üzente, hogy új nevek is megjelentek a versenyzők között, ami arról tanúskodik, hogy utánpótlásból sincs hiány.

Fejér László Ödön üzenetét irodavezetője tolmácsolta: a képviselő úgy véli, hogy a térség értékeinek megtartásában komoly szerep jut a fényképészet számára is, hiszen a fényképész egy-egy kattintással az utókor számára tartósítja a pillanatot.

A verseny győztesei:

Székelyföld értékei kategória:
I. Erdély Bálint Előd (Székelyudvarhely): Tüzeskő III című alkotása
II. Kristó Róbert (Csíkszereda): Dimenziókapu című alkotása
III. Bálint Zsigmond (Marosvásárhely): A világtól elzárva című alkotása

Fekete - fehér fotó kategória
I. Vass Lehel (Székelyudvarhely): Őrszemek című alkotása
II. Haragos Zoltán (Marosvásárhely): Gondviselés című alkotása
III. Dezső László (Gyergyószentmiklós): Glazúr című alkotása

Színes fotó kategória
I. Tordai Ede (Marosvásárhely): A titokzatos hölgy című alkotása
II. Kerekes István (Mosonmagy    aróvár): Yelena című alkotása
III.Baranyi Ildikó (Bukarest): Reggeli fürdő című alkotása

A legjobb szerző különdíjat Tordai Ede érdemelte.

Hírek