Itt vagy: » Hírek » A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet

2019. szeptember 15., vasárnap

Már első perctől teltházzal üzemel a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyögy központjában, a karamellizálódó cukor illata sokakat kicsalt a rendezvényre. Idén 14 kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címért, ennek megfelelően 14 standon lehet megvásárolni a térség ikonikus édességét.

Már első perctől teltházzal üzemel a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyögy központjában, a karamellizálódó cukor illata sokakat kicsalt a rendezvényre. Idén 14 kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címért, ennek megfelelően 14 standon lehet megvásárolni a térség ikonikus édességét.

Szombat délelőtt a Farkas Ferenc, sepsiszentgyörgyi mestercukrász vezette zsűri lejárta a standokat, megfigyelték a munka megszervezését, a higiéniát, a csapatok szervezettségét. Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője harmadszor, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szász Elemér, székelyudvarhelyi gasztroblogger másodszor zsűrizik a fesztiválon, míg Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója és a zsűri tiszteletbeli tagja, András Tünde, a budapesti Kürtőskalácsfesztivál alapítója először vesz részt az értékelésen. Ebben az évben először a zsűri a versenyre leadott kürtősök vakkóstolása mellett inkognitóban vásárolt kalácsokat is értékelt. Összehasonlították a kalácsok ízét, formáját, tészta állagát, volt olyan is, hogy bekértek harmadik kalácsot is, hogy biztosak legyenek a döntésben. Mint kiderült, volt, amikor éppen ez a harmadik kalács volt a legjobb, de olyan is, amikor nem a vásárlók javára dőlt el a mérleg, holott a cél éppen az lenne, hogy a vásárban árusított kürtőskalácsok is a legjobbak legyenek, jegyezték meg a szigorú zsűritagok.

Farkas Ferenc elmondta, összességében érződik a fejlődés, ahogy érződik az is, hogy a versenyzők igyekeznek, ez látszik a standokon, a munka összehangolásán, ez pedig meglátszott a pontszámokon is. Ugyanis a fesztivál történetében először értek el résztvevők arany fokozatot, a csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport, a farkaslaki Kovács Kalács és a Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear Kft. kapott az arany fokozathoz szükséges pontszámot. Ezüst fokozatot ért el a csíkszeredai Nagymama Kürtőskalácsa, a csíkszeredai Parázska Kürtőskalács Kft., a sepsiszentgyörgyi Oltisz Superpast Kft., a sepsiszentgyörgyi Virág Ildikó Melinda egyéni vállalkozó, a székelyudvarhelyi Árpád Kalács - Golden Taller Kft., szentivánlaborfalvi Simon Aranka-Tünde egyéni vállalkozó, a sepsiszentgyörgyi Konfjud Kft, a marosvásárhelyi Lazana Kft. és a csíkkozmási Retró Kürtős – Csiszér Hunor egyéni vállalata. Bronz fokozatot kapott a sepsiszentgyörgyi Nasa kft.

Idén az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címet a csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport Kft. csapata nyerte el. Vitos Fodor István tulajdonos a díj átvétele után elmondta, 16 alkalmazottal működik a családi vállalkozás, a Szent Anna-tónál van állandó standjuk, de az év nagy részében Jászvásárban, Azugán és Temesváron is megtalálhatóak és természetesen rendezvényeken is részt vesznek. Az Év székelyföldi kürtőskalácsa cím elismerés számukra, de a legnagyobb díj az, ha a vásárló visszajár. Nagymamája receptjét használják, akitől azt tanulták: a kalács pedig akkor jó, ha abba beletesznek mindent, ami jár. Ezt az örökséget hozták otthonról és ezt nem szabad elprédálni, osztotta meg tapasztalatait a nyertes cég tulajdonosa.

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címet elnyerő Vitos kürtős a Gyermelyi jóvoltából egy raklap lisztet kapott, részt vehet a budapesti Kürtőskalácsfesztiválon, és meghívást kapott Vincze Lóránt EP-képviselő részéről egy strasbourgi rendezvényre is.

Kárpát-medence kürtőskalácsa – Büszkék vagyunk identitásunkra

Népes közönség figyelte szombat délután, hogyan készítik a város főterén Kárpát-medence kürtőskalácsát a sepsiszentgyörgyi Oltisz cég közreműködésével. A 220 centiméter hosszú, 40 és 80 centiméter átmérőjű óriáskürtős a testvérmegyei összefogás jelképe, kalácshoz szimbolikusan egy-egy tarisznya liszttel járultak hozzá a székelyföldi megyék: Kovászna, Hargita és Maros megye, valamint a Barcaságot képviselő Brassó megye, az anyaországot pedig természetesen Háromszék testvérmegyéi jelentik, akiket a Veszprém megyei küldöttség képviselt.

Legyünk büszkék székely identitásunkra, kulturális örökségünkre, amelynek része a változatos gasztronómia, így a kürtőskalács is. A kürtőskalács siculicum, nevét nem is lehet más nyelvre fordítani, nemcsak büszkeség, hanem megélhetési lehetőség is. Ma, a kürtőskalács ünnepén Brassó megyei és Veszprém megyei barátainkkal az összetartozás, együttműködés jegyében közösen sütjük a Kárpát-medence kürtőskalácsát” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és George Scripcaru, Brassó polgármestere idén is jószívvel érkezett a fesztiválra, mindketten elismerő szavakkal illették a székelyek kedvenc édességét, a kürtőskalácsot, de általában is a székely gasztronómiát, kulturális örökséget, illetve Barcaság és Székelyföld jó együttműködését. A béke, szeretet és összetartozás jelképe ez a sütemény, emelte ki Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, emlékeztetve, hogy a két megyét több mint 25 éves barátság köti össze.

A kívül ropogósra, belül foszlós óriás kalácsot a jelenlevők is megkóstolhatták, percek alatt elfogyott az ízletes kürtős.

A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját Kovászna Megye Tanácsa partnerségben szervezi Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, szervezők: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, az AgroSIC Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
 

A fesztivál újdonságait a www.kurtosfeszt.ro és a

https://www.facebook.com/kurtosfeszt.ro/ oldalon lehet követni.  

Hírek