Itt vagy: » Hírek » A fogathajtó világbajnok Háromszékre látogatott

A fogathajtó világbajnok Háromszékre látogatott

2010. május 29., szombat

Bárdos György, a világhírű tizenkétszeres fogathajtó világbajnok is tartott előadást Kézdivásárhelyen. A Háromszéki Turisztikai napok idén lovakról, lovas turizmusról szóló konferenciával kezdődött május 28-án, pénteken Kézdivásárhelyen.

Bárdos György, a világhírű tizenkétszeres fogathajtó világbajnok is tartott előadást Kézdivásárhelyen. A Háromszéki Turisztikai napok idén lovakról, lovas turizmusról szóló konferenciával kezdődött május 28-án, pénteken Kézdivásárhelyen. A céhes városba lengyel, svéd és magyarországi vendégek is érkeztek.

„A ló szerepe a turizmusban egyre aktuálisabb kérdéssé válik. A mi vidékünkön úgy tartják, hogy a székely ember és a ló összetartozik. A lovas tevékenységek ma reneszánszukat élik, legyen szó szabadidős, vagy hagyományőrző aktivitásokról. Szombaton és vasárnap huszártoborzót tartunk, ezzel több éves hagyományt elevenítünk fel” – mondta el Tamás Sándor elnök a konferencia megnyitóján.

Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere az Incitato lovas-klub példáján keresztül illusztrálta, hogy Kézdivásárhelyen mindig is erős volt a lovas kultúra, hiszen a fent említett szervezet Románia első hasonló jellegű klubja volt.

A huszártoborzóról, a huszárok hagyományainak megőrzéséről a Csillagőrző Egyesületet képviselő, díszes egyenruhába öltözött Incze Réka beszélt: elmondása szerint ez a fajta turizmus kulturális turizmusnak minősül, bár „időturizmusnak” is lehetne nevezni. A kilencvenes évek elején kezdődő hagyományőrző mozgalom a XI. Huszárezred történetét eleveníti fel, amelynek annak idején a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban volt a főhadiszállása.

A huszártoborzó, amelynek szervezésében Kovászna Megye Tanácsa, a Felső-háromszéki helyi önkormányzatok, illetve a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület is részt vett, szombaton reggel kezdődik a kézdivásárhelyi kaszárnyánál, majd miután a huszárok végigjárták a környék összes települését vasárnap délben, Gelencén különleges záróünnepség keretében ér véget.
 

Hírek