Itt vagy: » Hírek » A gyarapodás költségvetése

A gyarapodás költségvetése

2011. február 10., csütörtök

Kovászna megye idei költségvetése idén több mint 52 millió euró, ennek több mint felét fejlesztésekre fordítja az önkormányzat.

Kovászna megye idei költségvetése idén több mint 52 millió euró, ennek több mint felét fejlesztésekre fordítja az önkormányzat.

Kovászna Megye Tanácsa elfogadta az idei éves költségvetését csütörtöki rendkívüli tanácsülésen. A megye összköltségvetése 218.985.100 lej. Az új jogszabályok értelmében két része van a büdzsének: működési és fejlesztési rész.

Háromszéken a megyei önkormányzat és a hozzátartozó intézmények fenntartási költsége 101.396.400, a legnagyobb tételt, azaz 45,4 százalékot a szociális védőháló működtetésére fordítják, ezt követi a kultúra-vallás 16,5 százalékkal. A törvény azt is meghatározza, hogy mennyi lehet a maximális személyi költség, ez az összeg Kovászna megyében: 47.297.000.

Kovászna megye idén 117.588.700 lejt költ fejlesztésekre, a legnagyobb tétel a 121-es megyei út korszerűsítése (63 millió lej) és a hulladékgazdálkodási program (38,6 millió lej) beindítása. Mindkettő európai uniós pályázatból valósul meg, ugyanitt szerepel a szintén európai támogatással épülő Borvíz útja befejezésére szánt 6.6 millió lej.
„Idénre már a költségvetésben is szerepelnek a nagy pályázatok, két éves munkánk kezd beérni” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a költségvetés-tervezet kapcsán.

„A megyei önkormányzat idén növelte a pályázati alapját, a civil szféra összesen 1,875 millió lejt pályázhat tőlünk kulturális, sport, ifjúsági és egyházi valamint szociális tevékenységekre. Ebben az évben falugondnoki szolgálat beindítását is támogatjuk 20.000 lejjel, míg a vidéki művelődési otthonok felújítására kiírt pályázatunk alapja 200.000 lej, ez hasonlóképpen működik majd, mint az egyébként nagyon sikeres játszótérépítő programunk. A megye és Sepsiszentgyörgy önkormányzata közösen egy civil szervezettel szolgálati lakások építését tervezi orvosok számára, az épület tervezési költségeit is belefoglaltuk a költségvetésbe” – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyei önkormányzat átvállalta a Borvíz Útja programban résztvevő településektől az önrész kifizetését is. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok idejére a megye tulajdonába kerülnek az ingatlanok, majd az átadást követően újra visszakerülnek a helyi közösségekhez. A legtöbb településen már meghozták, vagy rövidesen meghozzák az ideiglenes tulajdonoscseréhez vezető döntést. Tamás Sándor arra kérte a megyei tanács MPP frakciójának képviselőit, hogy próbálják felvilágosítani Nagy István baróti polgármestert, hogy az erdővidéki város is éljen ezzel a lehetőséggel, hiszen így a helyi költségvetést kímélnék meg jelentős kiadásoktól. A tanácselnök tart attól, hogy a 107 millió eurót jelentő Aquacov, illetve a 30 millió eurót jelentő hulladékgazdálkodási projekthez hasonlóan Baróton újabb pénzforrást utasítanak el.

A megyei tanács február 10-i rendkívüli ülésén az összes napirendi feltüntetett pontot elfogadta.
 

Hírek