Itt vagy: » Hírek » A helyi tanácsok költségvetése annyi, mint a tavaly

A helyi tanácsok költségvetése annyi, mint a tavaly

2010. január 27., szerda

Kovászna megye községeinek idén sem lesz kisebb a költségvetése, mint a megelőző évben – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
 

Kovászna megye községeinek idén sem lesz kisebb a költségvetése, mint a megelőző évben – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A január 27-én, szerdán, Nagyajtán tartott erdővidéki polgármester találkozón elhangzott az is, hogy annak ellenére, hogy a megye költségvetése kisebb, mint az elmúlt évben megoldható, hogy a vidéki települések ne szenvedjék ennek következményeit.

A megyében várható befektetésekről Tamás Sándor elmondta: ezek elsősorban útjavítások, csatornázás vagy vízveztés formájában, illetve turisztikai beruházásokként várhatók. Az elmúlt, tervezésre összpontosító év után elkészült néhány jelentősebb megyei út felújításának a terve is: a Kovászna – Zabola – Kézdivásárhely, valamint a Kézdivásárhely – Bálványos – Bükszád szakasz után a Hatodon át Barótra vezető szakasz teljes felújítása is tervbe van véve. A tavaly megkezdett Kökös – Bükszád útvonal felújítását az idén befejezik. Helyi szinten a túrizmusban érdekelt településeken várható útjavítás, hiszen a szaktárca elképzelései szerint nem valósítható meg a turizmus fellendítése az odavezető aszfalt rendbetétele nélkül.


A turisztikai beruházásokból Erdővidéken Olasztelek részesülhet: ide egy kisebb fürdő kialakítását tervezik. Tamás Sándor szerint ilyen jellegű projektek lebonyolításában lehet állami segítségre is számítani. A Petőfalván felújított fürdő mintájára összesen négy hasonló létesítmény szerepel a 2010-es tervekben.


A megyében öt sportcsarnok építése van folyamatban, az Erdővidéki beruházások listáját ebből a vargyasi sportlétesítmény gyarapítja majd

.
Henning László, a megyei tanács alelnöke elmondta: a tej-kifli program körüli gondok a tanév második felére megoldódnak. A megyei tanács támogatja, hogy az iskolásoknak járó kiflit, a következő tanévben már helyi pékségekben készítsék el. Tamás Sándor elmondta: keresik annak a lehetőségét is, hogy a tejre vonatkozó szigorú előírásoknak megfelelő helyi termelőt is találjanak.


A polgármesterek megvitatták a kanalizálás és egyéb, helyi infrastrukturális beruházások lehetőségeinek feltételeit is. A tanárok fizetése, valamint az iskolák körüli gondok mellett szó esett arról is, hogy Barót városnak nincs biztosítva a szemételhordása. Tamás Sándor elmondta, tart attól, hogy a baróti emberek többet kell majd fizessenek a hulladék eltávolításáért, mint a megye többi városában élő polgárok. Mint ismeretes Barót az egyetlen olyan Kovászna megyei település, amely nem tagja a Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületnek.

 

Hírek