Itt vagy: » Hírek » A jólét alapja: a mezőgazdasági szövetkezet létrehozása

A jólét alapja: a mezőgazdasági szövetkezet létrehozása

2015. február 23., hétfő

A mezőgazdaságban felmerülő aktuális kérdésekről tárgyalt Gidófalván a Kovászna Megyei Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének képviselete, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) helyi vezetősége, a Kovászna Megyei Agrárkamara, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és az AgroSic Közösségek Közti Társulás szakemberei a háromszéki gazdákkal február 20-án, pénteken.

A mezőgazdaságban felmerülő aktuális kérdésekről tárgyalt Gidófalván a Kovászna Megyei Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének képviselete, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) helyi vezetősége, a Kovászna Megyei Agrárkamara, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és az AgroSic Közösségek Közti Társulás szakemberei a háromszéki gazdákkal február 20-án, pénteken.

Berde József, gidófalvi polgármester köszöntő beszéde után Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a sikeres Dél-tiroli modellt ismertette a jelenlevőkkel. Dél-Tirol adottságai hasonlóak a székelyföldihez, mégis eredményesebben gazdálkodnak. A szövetkezeti rendszernek köszönhetően nem csak a tej begyűjtése, hanem feldolgozása és a termékek értékesítése is helyi, szövetkezeti rendszerben történik. Ennek köszönhető, hogy Dél-Tirolban egy liter tej felvásárlási ára 2,45 lej. Az EU átlag 1,51 lej, míg Székelyföldön átlagosan 1 lej.


Tamás Sándor szerint annak érdekében, hogy „a családoknak megélhetést tudjunk biztosítani, szövetkezetet kell létrehozni, amely nem csak begyűjti, hanem fel is dolgozza a tejet, és megtalálja az értékesítés módját.”
A megyei tanács elnöke elmondta, hogy konkrét ajánlattal jött vissza az olaszországi régióból: lehetőség van arra, hogy tapasztalatcserére, a jó példák elsajátítására gazdákat küldjenek Dél-Tirolba, hogy hatékonyabb gazdálkodási, termék feldolgozási módszereket sajátíthassanak el.

Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatenyésztők Egyesületének vezetője kifejtette, jelen pillanatban olyan szakaszában van a hazai mezőgazdaság, amikor segítség nélkül nincs ki megvédje a gazdák jogait. Elmondása szerint különösen az utóbbi időben sok nehézségbe ütköznek azok a gazdák, akik a mindennapi élelmiszert megtermelik. „Ezeket az embereket meg kell becsülje mindenki. Sajnos a terményeknek nincs ára.” Ötvös hozzátette, azon dolgoznak, hogy az 5 000 euró évi jövedelem alatti gazdákat ne kötelezzék személyi magánvállalkozás (PFA) létrehozására. Elmondása szerint Háromszéken 1100, ebbe a kategóriába tartozó gazda közül csupán 6-700 rendelkezik jogi személyiséggel.

Könczei Csaba, Kovászna Megyei Agrárkamara vezetője lelkesen fogadta a megyei önkormányzati vezető javaslatát. Könczei szerint Romániában már létezik megfelelő törvénykezés a mezőgazdasági termelői szövetkezek létrehozására. Az alapszabályzatokhoz szükséges információkhoz már hozzáférnek a kamara szakemberei, csupán a kezdeményezésre várnak, és pár héten belül létre is lehet hozni, mitöbb a működéséhez 90 százalékos, vissza nem térítendő EU-s támogatást lehet lehívni.

György Ervin, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) aligazgatója a támogatási lehetőségeket részletezte. György megnyugtatásként elmondta, hogy az 5 000 euró forgalom fölötti megkötés csak jövő évben lép érvénybe. Idén megszűnik a tejkvóta és a hegyi támogatás, de más formában újabb támogatási lehetőségek lépnek érvénybe, emellett kevesebb támogatásban részesülnek a juh- és jelentősebb összegben a szarvasmarha tenyésztők.

Dr. Sikó Barabási Sándor, a Megyei Állategészségügyi Hatóság vezetője beszédében az új jogszabályok érvénybe lépését ismertette: ennek értelmében az állattartó telepeket kötelező bejegyezni, valamint újdonság az is, hogy csak egy meghatározott típusú állatot lehet tartani. Emellett a lakóházak és az istálló közötti területek nagysága is jogszabály által rögzített, amely az állatfajták és a farm nagyságától függően változik. Az igazgató arra is kitért, hogy a gazdáknak eladási könyvvel is rendelkezniük kell.

Ambrus Attila, a Kovászna megyei pénzügyi igazgatóság vezetője az adózás fontosságára hívta fel a háromszéki gazdák figyelmét. Emellett egyetértett azzal, hogy a jövő a képviseletekben, a szövetkezetekben van.

Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Agrárkamara elnöke a termelési könyv elkészítési folyamatát ismertette, amely kapcsán a fizikai személyek a helyi polgármesteri hivatalhoz fordulhatnak igazolásért. Kitért arra is, hogy a következő agrárpolitikai ciklusban jelentős összeget biztosítanak pályázatokra, de a gazdák szakmai felkészültségén nagyon sok múlik, ebben tanfolyamok megtartásával tudnak segítenek.

Ötvös Mózes a rendezvény végén díjazta mindazokat a személyeket, akik jelentős eredményeket értek el a mezőgazdaságban, majd a gidófalvi iskolások kulturális műsora zárta az eseményt.

Hírek