Itt vagy: » Hírek » A Kovászna megyei természetvédelmi területek hatékonyabb menedzsmentjéért

A Kovászna megyei természetvédelmi területek hatékonyabb menedzsmentjéért

2015. július 16., csütörtök

Természetvédelmi területek menedzsmentje témájú képzésen vett részt a Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Megyei Központot csapata és Kovászna Megye Tanácsának 3 szakembere.  

Természetvédelmi területek menedzsmentje témájú képzésen vett részt a Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Megyei Központot csapata és Kovászna Megye Tanácsának 3 szakembere.  


A képzést Sepsiszentgyörgyön zajlott a Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése nevű projekt keretében, és az első volt abból a három képzésből, mely a természetvédelmi területek gondnokságát ellátó szakembereknek szól.
Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Megyei Központot 2012-ben hozták létre Kovászna Megye Tanácsának alárendelt intézményeként és célja Kovászna megye természeti örökségének a kezelése és az értékesítése. Továbbá a Központ felelős a természetvédelmi területek kezeléséből és gondnokságából a megyei tanácsra háruló kötelezettségek teljesítéséért.


Kovászna Megye Tanácsa és a hozzátartozó Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Megyei Központot gondnokságába jelenleg 4 Natura 2000-es terület tartozik (Bodok-Barót hegység, a Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Rétyi Nyír) ezekből kettő (Csókás-Veczer, Rétyi Nyír), természetvédelmi rezervátum is.
A képzés ideje alatt a résztvevők elsajátították a természtvédelmi területek rendszerzésének alapjait, beazonosították a Kovászna Megye Tanácsának gondnokságába tartozó területek fő értékeit és feltérképzték azon belső és külső erőforrásokat is melyek ezen területek hatékonyabb menedzsmentjét segítik elő.
A három napos képzést a ProPark szakelőadói tartották. A következő képzésre augusztus végén kerül sor és a Csalhó Nemzeti Park lesz a helyszíne.


A Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése projekt célja a természeti örökség és a biodiverzitás védelme és megőrzése a Kovászna Megye Tanácsa gondnokságába lévő természetvédelmi területek szakszerű menedzsmentje által és a 2007-2013 Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program, Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekébe, 4. Prioritási tengelyének keretén belül valósul meg.

További információkért forduljon:
Toth Szabolcs Barnabás projektmenedzserhez, tel: +40 267 311190, e-mail: tothszabolcs@kvmt.ro,
Madarasi Csilla – kommunikációs felelőshöz, tel: +40 267 311190, e-mail: madarasicsilla@kvmt.ro.

 

Hírek