Itt vagy: » Hírek » A kürtőskalács fővárosa lesz Sepsiszentgyörgy

A kürtőskalács fővárosa lesz Sepsiszentgyörgy

2017. szeptember 26., kedd

Több mint tízméteres kürtőskalács, finom székelyföldi édességek, boldog békeidők, vásári játékok, koncertek és remélhetőleg jó idő várja az érdeklődőket az első Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, amelyet szeptember 29-e és október 1-je között tartanak Sepsiszentgyörgyön

Több mint tízméteres kürtőskalács, finom székelyföldi édességek, boldog békeidők, vásári játékok, koncertek és remélhetőleg jó idő várja az érdeklődőket az első Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, amelyet szeptember 29-e és október 1-je között tartanak Sepsiszentgyörgyön.

Tizenhárom kürtőskalácssütő cég nevezett be a székelyföldi kürtőskalácsfesztivál versenyére, olyan cégek, amelyek az ország nagy rendezvényein jelen vannak, most ez alkalommal nemcsak árusítanak, hanem szombaton és vasárnap délelőtt összemérik tudásukat, első nap klasszikus kürtőskalácsot kell sütniük, ebből választjuk ki az év székelyföldi kürtőskalácsát, második nap a kreativitásukat teszteljük, a székely hagyományos ünnepi süteményt kell újragondolni. A Turizmus évének az is a célja, hogy láthatóvá tegyük Székelyföld idegenforgalmi, gasztronómiai kínálatát, az ilyen típusú fesztiváljaink ezt a célt segítik – emelte ki keddi sajtótájékoztatóján Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Elmondta: a fesztiválon tíz csapat vesz részt a palacsintasütő versenyen és több mint húsz székelyföldi borvizet lehet megkóstolni, az édes ízek sétányán székelyföldi édességgyártók termékei, de olyan különlegességek is leszek, mint a fumu baba vagy a rakottas ág. A rajzversenyre 431 alkotás érkezett be.

Nem hivatalos rekordkísérletre készül az óriáskenyereiről is híres Diószegi László, aki ezúttal a farkaslaki Kovács kürtőskalácssütő céggel szövetkezik, az alapanyagot a Gyermelyi biztosítja. Várhatóan húszan dolgoznak majd, hogy elkészüljön az óriáskürtőskalács. Diószegi szerint nem is a tészta meggyúrása, hanem az egyenletes sütéshez szükséges parázs biztosítása a nagyobb kihívás. Az a cél, hogy az emberek magukénak érezzék a székelyföldi kürtőskalácsfesztivált, de ha jól sikerül a rekordkísérlet, jövőre hitelesíteni szeretnék, jegyezte meg a sepsiszentgyörgyi vállalkozó. A nemhivatalos rekordkísérletre szombaton 15 órakor kerül sor.

A fesztiválon elkészült kalácsot nem helyben osztják szét, hanem a vasárnapi Sepsi Osk – Steaua brassói mérkőzésen méltóképpen megvendégelve a bukaresti szurkolókat, mondta el Diószegi László. 

Szabó Zoltán, Kanadában élő, sepsiszentgyörgyi származású sommelier, a zsűri tiszteletbeli tagja arra mutatott rá, hogy nemcsak ízében, de vizuálisan is rendkívül érdekes sütemény a kürtőskalács, érdekes követni azt is, ahogyan elkészítik, ráadásul nagyon jól lehet borral párosítani, tehát érdemes így is ráirányítani a figyelmet. Szerinte a nemzetközi sajtó is előbb-utóbb felfigyel majd rá, különösen, hogy a kürtőskalács két éve hungarikum lett. A dorongos süteményt egyébként Torontóban is lehet kapni, mondta el a borszakértő, aki félédes, késői szüretű borokkal vagy jó minőségű pezsgővel ajánlaná a kürtőskalácsot. 

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója elmondta, a boldog békeidőket választották a fesztivál témájának, sok apró mozzanat – vásári rikkancs, térzene, postahivatal, családi fotográfusműhely – idézi majd fel a 19. század végi, 20. század eleji korszakot, amely a térség egyik legvirágzóbb időszakának számít. A boldog békeidők világa azért is köthető a Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljához, mert ebben az időszakban kezdik meg működésüket az első erdélyi cukorgyárak, köztük a legjelentősebb, a botfalusi 1889-ben nyílt meg, és ekkortól terjed el szélesebb körben a kürtőskalács cukormázas borítása is – tette hozzá Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa. Szombaton és vasárnap, 10-17 óra között gyerekfoglalkozásokat tartanak, amelyeket Játékok a kredencből név alatt szerveznek meg közösen Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazata és Ispiláng egyesülettel. A helyszínen a gyerekek régi népi hangszereket, diócsattogtatót, csutkababát, csuhé babát, csipeszdíszeket készíthetnek, valamint ügyességi próbákon is megmérettetnek.

A fesztivál első napján, pénteken 18:30-tól a kézdiszentkereszti Tisztás néptáncegyüttes, 19 órától a bodzafordulói Cununa Carpaților néptáncegyüttes, 19:30-tól a kézdiszentléleki Perkő néptáncegyüttes lép fel a főtéren. Szombaton 10 órától a Rétyi Kováts András Fúvószenekar biztosít térzenét, 12 órakor kezdődik a kürtőskalácssütő verseny, 15 órakor a nem hivatalos rekordkísérlet – a világ leghosszabb kürtőskalácsa, 19 órától Zöldi Lara,  a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákja lép fel a színpadon, ezt követően eredményt hirdetnek az év székelyföldi kürtőskalácsa versenyre, majd Takács Nikolas és zenekara koncertezik. Vasárnap 10 órától a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának Fúvószenekara biztosít térzenét, ekkor kezdődik a legjobb borvizes palacsinta és a legjobb palacsintasütő borvíz versenye, (eredményhirdetés 14:30). A kreatív kürtőskalács verseny 13 órakor kezdődik, eredményhirdetés 19 óra. Az Alma együttes18 órától, Ráduly Botond Manó és a Musicum 19:30-től koncertezik. Szombat és vasárnap 10-17 óra között az Erzsébet parkban gyerekfoglalkozásokat tartanak, 12-15 óra között Hoki-verbunk lesz a KirályPingvinekkel.

Péntek, szeptember 29.

18:30 - Tisztás néptáncegyüttes, Kézdiszentkereszt

19:00 Cununa Carpaților néptáncegyüttes, Bodzaforduló

19:30 Perkő néptáncegyüttes, Kézdiszentlélek

Szombat, szeptember 30.

10:00 Koncert – Rétyi Kováts András Fúvószenekar

12:00 Verseny – Az Év székelyföldi kürtőskalácsa

15:00 Nem hivatalos rekordkísérlet – A világ leghosszabb kürtőskalácsa

19:00 Koncert – Zöldi Lara, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákja

19:30 Eredményhirdetés – Az Év székelyföldi kürtőskalácsa

20:00 Koncert – Takács Nikolas

*** Erzsébet park: napközben gyerekfoglalkozások, 12-15 óra között Hoki-verbunk a KirályPingvinekkel

Vasárnap, október 1.

10:00 Koncert – a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának Fúvószenekara

10:00 Verseny – A legjobb borvizes palacsinta

10:00 Verseny – A legjobb palacsintasütő borvíz

13:00 Verseny – Kreatív kürtőskalács

14:30 Eredményhirdetés – A legjobb borvizes palacsinta / A legjobb palacsintasütő borvíz

18:00 Koncert - Alma Együttes

19:00 Eredményhirdetés – Kreatív kürtőskalács

19:30 Koncert - Ráduly Botond Manó és a Musicum zenekar

*** Erzsébet park: napközben gyerekfoglalkozások, 12-15 óra között Hoki-verbunk a KirályPingvinekkel

 

 

 

Hírek