Itt vagy: » Hírek » A magyar kormány elkötelezett az autonómia mellett. Semjén Zsolt Háromszéken.

A magyar kormány elkötelezett az autonómia mellett. Semjén Zsolt Háromszéken.

2010. június 21., hétfő

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének jelenlétében nyitották meg pénteken a Székely Nemzeti Múzeumban a Közös tér-közös örökség, A Kárpát-medence megújuló épített öröksége című műemlékvédelmi kiállítást. A magyar kormányfő-helyettes  hivatalos látogatásra érkezett Romániába.

Közös tér-közös örökség

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettesének jelenlétében nyitották meg pénteken a Székely Nemzeti Múzeumban a Közös tér-közös örökség, A Kárpát-medence megújuló épített öröksége című műemlékvédelmi kiállítást. A magyar kormányfő-helyettes  hivatalos látogatásra érkezett Romániába.

„Egy létszámában kis nép számára csak akkor van megmaradás, ha a nemzet minden egyes tagjában benne él az a gondolat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a néphez tartozni. (...) Akkor van megmaradás, ha az egész magyar történelem és az egész magyar kultúra benne él az minden egyes magyarnak a szívében és lelkében” – fogalmazott megnyitó beszédében Semjén Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy a magyar állam kötelessége mindent megtenni azért, hogy a magyar közösség minden része, minden tájegysége megmaradjon.

A magyar kormány 1998-ban hirdette meg és 1999-ben indította el a Nemzeti Örökség Programot, mely az országhatárokon túl élő magyar közösségek számára is elérhetővé tette az értékes épületállomány megóvását, valamint a szellemi hagyományok továbbörökítését. Az elmúlt 10 évben a gyulafehérvári helyreállítási munkákat is beleszámítva a magyar kormány több mint 1 milliárd forintot fordított a határontúli, magyar vonatkozású építészeti emlékek megőrzésének, felújításának, helyreállításának támogatására. A most megnyitott vándorkiállítás ennek a programnak az eredményeire, tapasztalataira alapozva készült el a Keöpeczi Sebestyén József Műemlékvédő Társaság, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Porta Speciosa Egyesület és a Székely Nemzeti Múzeum közös gondozásában.

A tárlat a Kovászna Megye Tanács és Hargita Megye Tanácsa által szervezett Székelyföldi Civil Napok 2010. rendezvény része.

 Új kezdet a román-magyar kapcsolatokban

A kiállításmegnyitót követően Semjén Zsolt sajtótájékoztatóján mindenekelőtt megköszönte azt a segítséget, amelyet az erdélyi magyarság nyújtott az árvízsújtotta településeknek, mint mondta, ez nemcsak fizikai segítség volt, hanem lelkileg is sokat számított, hiszen a magyarok megtapasztalhatták, ha baj van, számíthatnak a határon túli nemzettársakra. Az új magyar kormány első lépésével, gyakorlatilag még a kormány megalakulása előtt rendezte a kettős állampolgárság kérdését – hangsúlyozta Semjén Zsolt. „Egyedi kérelemmel, gyorsított eljárással mindenki megkaphatja a magyar állampolgárságot, akinek felmenője valamikor magyar állampolgár volt, vagy vélhetően magyar állampolgár volt – hogy csángó testvéreink se legyenek kizárva –, és természetesen aki kéri az állampolgárságot. Az a magyarság, amely eddig is egy volt szellemében, kultúrájában, történelmi sorsközösségében, az most közjogi értelemben is egyesülhet. Ez a törvény január elsejétől kerül alkalmazásra” – jelentette ki Semjén Zsolt.

Új kezdet a mai találkozás a két ország közötti szoros együttműködésben – vélte Semjén, aki pénteken Traian Basescu államfővel és Emil Boc miniszterelnökkel találkozott Bukarestben. „Nagyon nagyra értékeljük, hogy Basescu államelnök úr, messzemenően pozitívan viszonyult a magyar állampolgarsági törvényhez, semmilyen negatívum nem merült fel, sem az államfővel, sem a kormányfővel folytatott tárgyalás során, ami természetes is, ha meggondoljuk hogy a magyar törvény alapvetően a román állampolgársági törvény mintájára készült” – számolt be Semjén Zsolt a bukaresti tárgyalásokról, hozzátéve, hogy Traian Basescu biztosította a magyar  kormányt, hogy elfogadják a tanügyi törvényt abban a formában, amely a romániai magyar közösségnek előnyös.
 
Semjén Zsolt újságírói kérdésre válaszolva elmondta, elkötelezettek a kulturális és területi autonómia mellett. „Mi a magyarság számára soha nem kívántunk többet, mint ami Európa számos országban megvalósult, elkötelezettek vagyunk az autonómia mellett. Amennyiben sor kerül a regionalizálásra, akkor számunkra az fogadható el, ha Kovászna, Hargita és Maros megye alkot egy régiót. A szórványban élő magyarság számára a kulturális autonómia minden formáját támogatjuk. Egy olyan programot kezdeményezünk, amely az iskolabuszok beszerzését teszi lehetővé” – tájékoztatott Semjén Zsolt.

A kormányfő-helyettes találkozott Elena Udrea turisztikai és fejlesztési miniszterrel, akivel turisztikai együttműködésről tárgyalt, és bejelentette, hogy a román tárcvezető hamarosan Magyarországra látogat.A román ortodox pátriárka is fogadta a magyar miniszterelnök-helyettest, amelynek kapcsán Semjén elmondta, ez a találkozó precedens értékűnek számít a két ország kapcsolatában. A román kormánnyal folytatott tárgyalások során többek között energetikai, gazdasági témákról is egyeztetett a magyar delegáció.

 

Hírek