Itt vagy: » Hírek » A marosvásárhelyi Bernády György Iskola csapata nyerte a II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét

A marosvásárhelyi Bernády György Iskola csapata nyerte a II. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét

2018. május 6., vasárnap

A második alkalommal kiírt, Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékverseny döntőjére Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében került sor, 2018. május 5-én.

A második alkalommal kiírt, Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékverseny döntőjére Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében került sor, 2018. május 5-én.

A magyarországi Jancsó Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa másodszor szervezte meg a Jancsó Benedek nevét viselő történelmi emlékversenyt, amelybe idén bekapcsolódott Hargita és Maros megye is. A vetélkedőt a három megye magyar nyelvű iskoláinak 7-8. osztályos tanulói számára hirdették meg I. (Hunyadi) Mátyás király témakörben, a róla elnevezett tematikus évhez kapcsolódóan.

A versenyre 32 iskola csapata küldött be pályamunkát, amelyekből a zsűri értékelése alapján 10 csapat került be a sepsiszentgyörgyi döntőbe: Bernády György – Marosvásárhely; Bod Péter Iskola  – Csernáton; Fejér Ákos Általános Iskola – Mikóújfalu; Gaál Mózes Általános Iskola – Barót; Kőrösi Csoma Sándor Líceum – Kovászna; Márton Áron Általános Iskola – Csíkszentdomokos; Petőfi Sándor Általános Iskola – Csíkszereda; Petőfi Sándor Gimnázium – Kézdivásárhely; Sövér Elek Általános Iskola – Gyergyóalfalu; Székely Mikó Kollégium – Sepsiszentgyörgy.

A csapatok regisztrálása után Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány Kuratóriumának elnöke üdvözölte a résztvevőket, és a himnusz eléneklése után a versenyző csapatok a Székely Nemzeti Múzeumból átszállított Jancsó Benedek mellszobra előtt főhajtással adóztak a verseny névadója emlékének.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a társszervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy a rendezvény különösen a Mátyás-évhez kapcsolódóan rendkívüli jelentőséggel bír. Az elnök beszédében kihangsúlyozta a Jancsó Alapítvány székelyföldi szerepvállalását, amelyhez a megyei önkormányzat is örömmel csatlakozott. „A Jancsó Benedek nevét viselő verseny amellett, hogy történelmi szakmai vetélkedő a diákok részére, a székely tudós emlékének megőrzése és tevékenységének előtérbe hozását is szolgálja. Jancsó Benedek rászolgált az elismerésre, hiszen példája mindannak, aminek egy erdélyi magyar értelmiséginek lennie kell: sziklaszilárd szakmai alapokra helyezett tudás, lankadást nem ismerő lelkesedés a magyarság – s ezen belül a székelység – szolgálata iránt" — fogalmazott.

A két részből álló döntő első szakaszában Mátyás király uralkodásával összefüggésben a versenyzőknek történelmi ismeretekről kellett számot adniuk. A második részben a csapatok Mátyás királyhoz kapcsolódóan mutattak be önállóan megszerkesztett jelenetet.  A feladatok megoldásában a versenyzők magas színvonalú teljesítményt nyújtottak. 

A versenyt a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata nyerte. A II. helyen a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola csapata, III. helyen pedig a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatai végeztek.

A döntőbe jutottak a magyar Országgyűlés elnökének meghívására magyarországi kiránduláson vesznek részt, Kovászna Megye Tanácsának hozzájárulásával.

A rangos vetélkedő zsűrijének elnöke Egyed Ákos történész, akadémikus volt, a zsűriben Atzél-Kalló Noémi történelemtanár, Egyed Emese professzor, Farkas Ferenc igazgató, történelemtanár Jánó Mihály művészettörténész, Rekita Rozália színművész és a Jancsó Alapítvány részéről Jancsó Norbert történész vett részt.

A szervezők a rendezvény végén köszönetüket fejezték ki a magyar kormánynak, a nemzetpolitikai államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapnak a verseny szervezéséhez nyújtott támogatását.

Hírek