Itt vagy: » Hírek » A megmaradt szellemi fundamentum - Nagy Mózesre emlékeztek

A megmaradt szellemi fundamentum - Nagy Mózesre emlékeztek

2020. szeptember 6., vasárnap

Az első háromszéki iskolaalapítóra, Nagy Mózesre szoboravatással egybekötött ünnepségen emlékeztek szülőfalujában, vasárnap. Az esztelneki szerzetes 340 éve alapította a Nagy Mózes Elméleti Líceumot szülőfalujában, amelyet 1696-ban a Kantába költöztetett. 

Az első háromszéki iskolaalapítóra, Nagy Mózesre szoboravatással egybekötött ünnepségen emlékeztek szülőfalujában, vasárnap. Az esztelneki szerzetes 340 éve alapította a Nagy Mózes Elméleti Líceumot szülőfalujában, amelyet 1696-ban a Kantába költöztetett. 

A híres pedagógus mellszobra a templom, az iskola és a ferences zárda közti téren kapott méltó helyet. Az alkotás Tódor Előd képzőművész keze munkáját dicséri, melynek talapzatát a kézdiszentléleki Bartalis család készítette. 

A szentmisével kezdődő eseményen Varga Attila polgármesterjelölt, házigazdaként megköszönte azt a közösségi összefogást és támogatást, amely által az ünnepség létrejöhetett. Beszédében kiemelte, a népmisszionárius ebben a faluban született, itt töltötte gyermekéveit, tanulmányai végeztével visszatért és létrehozta a nagy művét, amellyel megváltoztatta sokak életét, és amely mai napig a vidék szellemi központja. „Kívánom, hogy ez a szobor álljon itt sokáig, legalább 340 esztendeig, de leginkább Nagy Mózes szellemisége maradjon meg ebben a közösségben. Kitartása és küzdelmes élete legyen példa mindannyiunk számára. Mert a mi és gyermekeink boldogulása is attól függ, hogy hogyan alakítjuk a jövőbe vezető utunkat. Az ő példája és ezek a gondolatok lehetnek az előttünk álló munka zsinórmértékei” – fogalmazott.

Az, amit ma felső-háromszéki oktatásnak nevezünk, az egészen bizonyosan itt gyökerezik Esztelneken. Dicsőség és nagy felelősség egyben. Mert a régit, a hagyományost, az örökséget, a fundamentumot, azt, ami bevált, nem lerombolták, hanem tovább vitték. Ehhez mindenekelőtt megfontoltságra volt szükség, emelte ki beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Alázatos tisztelet az atyák, az elődök hite és hűsége iránt. Nekünk, 21. századi magyaroknak ezt a leckét hagyták: legyünk képesek mindazt, amit több mint ezer év magyar történelme, kultúrája, tudása és bölcsessége ránk hagyott, úgy megőrizni, hogy abból jövőt lehessen építeni. Legyünk képesek a 340 éves iskola tanításait tovább vinni és közben alkalmazkodni a kor kihívásaihoz.”

Az esztelneki önkormányzat, az Esztelnekért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által szervezett eseményt Nagy Babos Tamás tanár, valamint Rancz Gyárfás Hanna, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjának szavalata, valamint az erdővidéki Kájoni Consort régizene-együttes előadása színesítette. A szobrot Urbán Erik, tartományfőnök áldotta meg. 

A katolikus vallás terjesztőjének, a szegények oltalmazójának tanítását és szellemét hűen őrzik a Szentföldön. Kézdivásárhelyen líceum, Esztelneken pedig tizenegy éve iskola viseli a nevét. 

Hírek