Itt vagy: » Hírek » A megyei tanács adománya a háromszéki családorvosoknak

A megyei tanács adománya a háromszéki családorvosoknak

2020. április 23., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa védőfelszerelést és fertőtlenítőszert adományozott a megye minden családorvosának. A csomagokat április 22-én szállították ki Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Barótra, Bodzafordulóra és Kovásznára, ahonnan a körzeti vidéki orvosi rendelőkbe juttatják el azokat.

Kovászna Megye Tanácsa védőfelszerelést és fertőtlenítőszert adományozott a megye minden családorvosának. A csomagokat április 22-én szállították ki Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Barótra, Bodzafordulóra és Kovásznára, ahonnan a körzeti vidéki orvosi rendelőkbe juttatják el azokat.

Egy csomag tartalma: 5 liter fertőtlenítőszer, 1 db. pleximaszk, 50 db. egyszer használatos maszk, 50 pár egyszer használatos kesztyű, 20 db. védőköpeny és 10 db. védőruha. Sepsiszéken 53, Kézdiszéken 25, Erdővidéken 11, Bodzavidéken 8, Orbaiszéken pedig 6 adománycsomagot osztanak szét.

„A családorvosok azok, akik az első vonalban dolgoznak, hiszen ők találkoznak legelőször a betegekkel. Éppen ezért a megyei önkormányzat 150 ezer lejre vásárolt védőfelszerelést és fertőtlenítőszert a megye 103 családorvosa számára. Nem azt néztük, hogy kinek lenne a feladata beszerezni a szükséges védőfelszereléseket, hanem a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal közösen megoldást találtunk arra az igényre, amit az orvosi kamara fogalmazott meg. Ha nem tudnának dolgozni, akkor csődöt mondana az egészségügyi rendszer, mert minden páciens a sürgősségi szolgálathoz fordulna azonnal” – fogalmazott az átadón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője kiemelte a családorvosok megsegítése már a járvány tetőzése előtt megfogalmazódott. „Köszönet a megyei önkormányzatnak az együttgondolkodáson túl az előregondolkodásért.”

Dr. Șereș Lucia, a Kovászna Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke a csomag átvételekor kihangsúlyozta, nagy szükség van a kapott felszerelésre, főként a védőruhára, amelyet nagyon nehéz beszerezni. Fontos az elővigyázatosság, hiszen a járvány súlyosbodásával egyre inkább ki vannak téve a fertőzésveszélynek, de szerencsére egyenlőre még nem találkoztak pozitív koronavírusos esettel a rendelőben. „Végezzük a dolgunkat, krónikus és akkut betegeket látunk el. A betegek pedig megértették a helyzet súlyosságát és csak halaszthatatlan esetben keresik fel a családorvosi rendelőt” – emelete ki a doktornő.

Dr. Para János, családorvos, a Kovászna Megyei Orvosi Kamara vezetője szerint a védőfelszerelések viselése biztonságot nyújt az orvosnak és a páciensnek egyaránt. A betegek is értékelik a törődést. „Nemrég jeleztem az elnök úrnak, hogy a családorvosoknak szüksége lenne bizonyos eszközökre a járvány idején, örvendek, hogy a kérésünk meghallgatásra talált és rövid idő alatt eleget tettek annak.”

Kézdiszékre huszonöt családorvosnak juttatnak csomagot. Dr. Orosz-Fekete Irén kézdivásárhelyi családorvos ezek átvételekor elmondta, mihamarabb kiosztják a mindennapi használatra elengedhetetlen adományokat.

A koronavírus nemcsak szakmai kihívás elé állítja az egészségügyben dolgozókat, hanem nagy adminisztratív munkát is ró rájuk. Dr. Ágoston István, baróti családorvos kihangsúlyozta: „Olyan felszereléseket kellett beszereznünk egyik napról a másikra, ami kórházaknak és nagy beszerző láncoknak is nagyon nehezen ment, ezért hiányt szenvedtünk a szükséges eszközök terén, nem beszélve a korszerű plexi arcvédő felszerelésről, amellyel könnyebben lehet megvizsgálni a betegeket, biztonságosabb. Ez az adomány olyan terhet vesz le a vállunkról, amely lehetővé teszi, hogy jobban odafigyeljünk a munkánkra.”

Hírek