Itt vagy: » Hírek » A nemzeti identitástudat elmélyítését segíti a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

A nemzeti identitástudat elmélyítését segíti a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny

2017. november 23., csütörtök

Egész Székelyföldről várnak jelentkezőket a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyre, idén a vetélkedőre Kovászna, Hargita és Maros megye iskoláiból nevezhetnek be három fős csapatok.  A Jancsó Alapítvány által szervezett történelmi vetélkedőt azzal a céllal kezdeményezték, hogy a diákokat a szülőföld jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrája, történelme iránt. Idéntől a három székelyföldi megyei önkormányzat partnerségével zajlik a verseny

Egész Székelyföldről várnak jelentkezőket a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyre, idén a vetélkedőre Kovászna, Hargita és Maros megye iskoláiból nevezhetnek be három fős csapatok.  A Jancsó Alapítvány által szervezett történelmi vetélkedőt azzal a céllal kezdeményezték, hogy a diákokat a szülőföld jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrája, történelme iránt. Idéntől a három székelyföldi megyei önkormányzat partnerségével zajlik a verseny.

Ennek a vetélkedőnek az a küldetése, hogy a fiatalok számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy egyéniségeinek, az általuk létrehozott szellemi értékek bemutatására és ami nagyon fontos, korszerű feldolgozására. Segíteni szeretnénk ezáltal a nemzeti identitástudat elmélyítését. A tavalyi verseny szellemiségét megtapasztalva merem mondani, hogy mindegyik résztvevő diák gazdagodott tudással, élménnyel, remélem, hogy ez meghatározó lesz a későbbiekben is” – fogalmazott Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A versenyt ebben a tanévben Kovászna, Hargita és Maros megye magyar nyelvű iskoláiban, a 7-8. osztályos diákoknak hirdetik meg, a kétfordulós vetélkedőre három fős csapatok jelentkezését várják. Az első fordulóban szabadon választott formában és témában kell feldolgozni egy Mátyás királyhoz köthető történelmi eseményt vagy legendát.  A feldolgozott témát dokumentumfilm, pp prezentáció, vagy írásbeli formában (max. 20Mb és 10 perc időtartam, illetve max. 20 oldal terjedelemben) kell eljuttatni 2018. február 28-ig a Jancsó Alapítványhoz. A pályázati anyagot tartalmazó file-t fel kell tölteni egy nyilvános fájlmegosztóra és a hivatkozását/elérési útvonalát az info@jancsoalapitvany.hu e-mail címre kell megküldeni. A pályázati anyagnak tartalmaznia kell a felhasznált források megjelölését. A beküldött versenyfeladatokat szakmai zsűri bírálja el. A második fordulóban a beküldött pályamunkák elbírálása után a tíz legjobb csapat vesz részt. A döntőt 2018. május 5-én tartják a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. A verseny legjobb három csapata és a felkészítő tanárok egyhetes magyarországi vendéglátásban részesülnek, a döntő többi résztvevői könyvjutalmat kapnak. A jelentkezési űrlapot a www.jancsoalapitvany.hu oldalról lehet letölteni, beküldési határidő: 2017. december 22.

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny a gelencei származású neves pedagógus, publicista nevét kapta, aki az állami és egyházi iskolahálózaton kívüli szabadoktatás megszervezője és népszerűsítője volt, de szakíróként kisebbségpolitikai és nemzetiségtörténeti tevékenységet is folytatott.

Hírek