Itt vagy: » Hírek » A román magyar feszültséget oldotta Domokos Géza

A román magyar feszültséget oldotta Domokos Géza

2010. május 18., kedd

Születésének napján, május 18-án emlékszobát avattak Zágonban a Domokos Géza tiszteletére. A Mikes-Szentkereszty kúriában található állandó kiállítás a közéleti személyiség sokrétű munkásságát életét illusztrálja fénylépekkel, korabeli plakátokkal.

Születésének napján, május 18-án emlékszobát avattak Zágonban a Domokos Géza tiszteletére. A Mikes-Szentkereszty kúriában található állandó kiállítás a közéleti személyiség sokrétű munkásságát életét illusztrálja fénylépekkel, korabeli plakátokkal.

„Amint azt hallhatták, úgy üdvözöltem Domokos Gézát, mintha itt lenne közöttünk. Domokos Géza számunkra politikusként elsősorban igényességet jelentett. Igényessége elsősorban önmaga felé fogalmazódott meg: munkájában, következetességében.” – emlékezett vissza Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke hajdani pályatársára. „Nyakunkba zúdította az örök Securitatea a Marosvásárhelyi eseményeket, ilyen körülmények közt kellett megtaláljuk azt az utat (…) ami az első román – magyar dialógushoz, a demokrácia jövőjéhez vezetett” – idézte fel az 1990-es évek eleji etnikai feszültségektől fűtött politikai atmoszférát Takács Csaba.

„Domokos Géza legfőbb hagyatéka, hogy építkeznünk kell. Az író – politikus hitvallása az volt, hogy intézményeket kell létrehoznunk, megtartanunk és működtetnünk” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az önkormányzati vezető rámutatott Domokos munkásságának eredményeként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Kriterion könyvkiadó máig kulcsfontosságú szerepet tölt be Erdélyben.

Köszöntő beszédében Kis József zágoni polgármester így fogalmazott: „Büszkék vagyunk arra, hogy Mikes Kelemen, Kiss Manyi, Csutak Vilmos és Szabó Kati mellett itt született Domokos Géza is. Géza bácsi ma lenne 82 éves és én azt ígértem neki, hogy emlékezni fogunk rá”.

Az emlékszoba megnyitója előtt az RMDSZ országos és területét képviselő politikusok, a Kriterion kiadó munkatársai, a Mikes Kelemen Egyesület, Hargita és Kovászna megye, valamint több helyi tanács, illetve a Bod Péter Megyei Könyvtár képviselői is koszorút helyzetek el a közéleti személyiség kopjafájánál.

Sylvester Lajos a Mikes Kelemen Egyesület elnöke reémutatott Domokos Géza legnagyobb erénye az volt, hogy fel tudta mérni, és a szélsőségesebb nézeteket vallóknak is el tudta magyarázni, hogy a magyarság követelési milyen mértékben valósíthatóak meg.
Az emlékszoba szalagját Domokos Géza unokái, az ifjabb Géza (aki épp május 18-án töltötte be 19. életévét) és Attila vágták el.
 

Hírek