Itt vagy: » Hírek » A Schweighofer ügyében választ vár a Megyei Tanács

A Schweighofer ügyében választ vár a Megyei Tanács

2013. augusztus 22., csütörtök

Csütörtökön, augusztus 22-én került sor a Holzindustrie Schweighofer Háromszékre tervezett, rétyi beruházásával kapcsolatos közmeghallgatásra. A cég által bemutatott környezetvédelmi hatástanulmányt illetően a megyei önkormányzattól több észrevétel is érkezett.
Csütörtökön, augusztus 22-én került sor a Holzindustrie Schweighofer Háromszékre tervezett, rétyi beruházásával kapcsolatos közmeghallgatásra. A cég által bemutatott környezetvédelmi hatástanulmányt illetően a megyei önkormányzattól több észrevétel is érkezett.

„Kielemeztem én is, és munkatársaim is a 98 oldalas hatástanulmányt, amelyet a cég készítetett. A ma zajló közmeghallgatáson nem csupán önkormányzatként, hanem a Rétyi Nyír Természetvédelmi Övezet gondnokaként is részt vettünk. Öt oldalon, kilenc észrevételt, javaslatot fogalmaztunk meg: ezekre mindenképp választ kell, szolgáltasson a cég, ugyanakkor egyes problémák orvoslására konkrét megoldásokat is kell javasolniuk” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az elöljáró hozzátette: az önkormányzat közegészségügyi, valamint környezetvédelmi kérdésekben várja az ausztriai székhelyű cég válaszát. „A beruházással kapcsolatosan arra keresünk választ, hogy mi történik a termőfölddel, amelyet az építkezés során eltávolítanak, hiszen az rendkívül jó minőségű, értékes föld. Azt is akarjuk tudni, hogy mi történik az épületegyüttessel, amikor az esetlegesen megépülő gyár befejezi az aktivitását, hiszen nem szeretnénk azt, hogy az Óriás Pincetetőről majd 70 hektár pusztulásra nyíljon kilátásunk. Minden ilyen volumenű beruházásnál szerepel a környezetvédelmi hatástanulmányban, hogy mi történik az ingatlanokkal akkor, amikor az adott helyszínen befejezik a termelést. Továbbá fontosnak tarjuk, hogy közegészségügyi hatástanulmány is készüljön, biztosak akarunk lenni abban, hogy Réty és a megye lakosainak az egészségét semmilyen módon sem veszélyezteti a telephelyen zajló tevékenység” – közölte Tamás Sándor.

A természetvédelmi övezet közelsége indokolttá teszi azt a kérdést is, hogy a Holzindustrie Schweighofer tevékenysége milyen hatással lesz a környék bioszférájára. A tanácselnök hozzátette: „Kértem a Holzindustrie Schweighofertől, hogy a majdani építményt örökzöld növényekkel is kerítsék be, annak érdekében, hogy az útról ne egy ipari zónát lássunk, hanem kellemes látvány fogadjon mindenkit.”

A beruházással kapcsolatban Tamás hangsúlyozta: „A megyei önkormányzat objektív: törvényesen és tisztességesen fogunk eljárni. Az építkezési engedélyt nem tagadhatjuk meg senkitől, aki eleget tesz a törvényes előírásoknak, beszerzi a szükséges engedélyeket. Egy ilyen munkatelep létesítésének nem szabad azt jelentenie, hogy minden fát kivágnak a környéken. A háromszékieket, székely földieket arra akarjuk rávezetni, hogy túlzott kitermelés helyett erdőgazdálkodásban gondolkodjanak, a fát ne a lábáról adják el, hanem feldolgozva, bútorként vagy egyéb, nagyobb hasznot hozó formában.”


 

Hírek